395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-vb: világbajnokokat verve csodát tettek a japánok

10perc.hu
2022. 12. 01.

Japán 2-1-re verte Spanyolországot, míg Németország 4-2-re győzte le Costa Ricát, ám a csoportból az első két válogatott jutott a nyolcaddöntőbe.

Amikor kialakult az E-csoport állása a második fordulót követően, sokan hívták fel a figyelmet arra, hogy hatalmas annak az esélye, hogy a németek után a spanyolokat is legyőzi Japán. Persze nem azért, mert a Felkelő nap hazája hirtelen vb-esélyessé lépett volna előre, de…

De a spanyolok a második hellyel is továbbjutnak, kiesik egy komolynak mondott rivális, ráadásul valamivel könnyebb ágra kerülnek – elkerülve többek között Brazíliát –, persze ehhez az is kellett, hogy a németek ne verjék meg Costa Ricát héttel, illetve ne kapjanak ki tőlük.

Nos, a találkozók aztán úgy alakultak, hogy szinte mindegyik válogatott állt továbbjutásra, majd kiesésre. Ahogy telt az idő, az látszódott, hogy Németország nem fogja hét góllal verni Costa Ricát – sokáig a győzelem sem volt biztos –, így a spanyolok még azt is rezzenéstelen arccal fogadták, amikor Japán egy abszolút szabálytalan góllal megszerezte a vezetést.

Ugyanakkor ne legyünk igazságtalanok a japánokkal szemben, ugyanis megvertek két korábbi világbajnokot, kihozták magukból a maximumot, egy pillanatig sem számolgattak, hajtottak az első pillanattól az utolsóig. Joggal jutottak be a nyolcaddöntőbe, ahol ők a horvátokkal, míg a spanyolok Marokkóval találkoznak.


E-csoport, 3. forduló

Costa Rica – Németország 2-4 (0-1)
Al-Hor, al-Bajt Stadion 56 ezer néző. Jv.: Frappart (francia)
Costa Rica: K. Navas – Fuller (Bennette, 74.), Ó. Duarte, K. Waston, J. Vargas, Oviedo (Contreras, 90+3.) – B. Aguilera, Borges, Tejeda (R. Wilson, 90+3.), Joel Campbell – Venegas (Matarrita, 74.). Szövetségi kapitány: Luís Fernando Suárez.
Németország: Neuer – Kimmich, Süle (Ginter, 90+3.), Rüdiger, Raum (Götze, 67.) – Goretzka (Klostermann, a szünetben), Gündögan (Füllkrug, 55.) – Gnabry, Musiala, L. Sané – T. Müller (Havertz, 66.). Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick.
Gólszerző: Tejeda (58.), J. Vargas (70.) ill. Gnabry (10.), Havertz (73.), (85.), Füllkrug (90+1.)


Japán–Spanyolország 2–1 (0–1)
Al-Rajjan, Kalifa Stadion, 44 851 néző. Jv.: Victor Gomes (dél-afrikai)
Japán: Gonda – Itakura, Josida, Tanigucsi – Ito, Morita, Tanaka (Endo, 87.), Nagatomo (Mitoma, a szünetben) – Kubo (Doan, a szünetben), Maeda (Aszano, 62.), Kamada (Tomijaszu, 68.). Szövetségi kapitány: Hadzsime Morijaszu.
Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta (Dani Carvajal, a szünetben), Rodri, Pau Torres, A. Balde (Jordi Alba, 68.) – Gavi (Ansu Fati, 68.), Busquets, Pedri – Nico Williams (Ferran Torres, 57.), Álvaro Morata (Marco Asensio, 57.), Dani Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique.
Gólszerző: Doan (48.), Tanaka (50.), ill. Álvaro Morata (12.)


A csoport végeredménye:
1. Japán: 6 pont – továbbjutott
2. Spanyolország: 4 pont – továbbjutott
3. Németország: 4 pont
4. Costa Rica: 3 pont

Főkép forrása:
DPPI Media/Nigel Keene

További cikkek