395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-vb: ha ez csütörtök, akkor ez nem Belgium napja

10perc.hu
2022. 12. 01.

Horvátország gól nélküli döntetlent játszott Belgiummal a katari labdarúgó-világbajnokság F-csoportjának harmadik körében, míg Marokkó 2–1-re legyőzte Kanadát, így az afrikai és a horvát válogatott jutott tovább.

Most már nyugodtan mondhatjuk múlt időben, hogy volt egy belga „Aranygeneráció”, amelyik neves elődeihez hasonlóan semmit nem nyert. Pedig évekig vezették a világranglistát, 2018-ban harmadikok lettek a világbajnokságon, de a nagy áttörés sosem sikerült a számukra.

Pedig olyan nevekből áll ez a válogatott hosszú ideje, mint a világ egyik legjobb kapusa, Courtois, a kőkemény, mégis technikás védő, Vertonghen, a középpályán De Bruyne, Meunier vagy Hazard, a csatársorban Mertens és Lukaku. Utóbbi féléves kihagyást követően szinte a katari vb-n tért vissza.

Hogy a horvátok ellen aztán kihagyjon minden lehetőséget. Mintha el lett volna átkozva, akárcsak az egész belga csapat, amely a sajtóhírek szerint nem éppen az egységéről volt most híres. Tökéletesen egyet kell De Bruynével értenünk: ez a csapat kiöregedett. Ráadásul most már szövetségi kapitánya sincsen, ugyanis Roberto Martínez lemondott.

Mondjuk a horvát válogatott sem tapasztalatlan fiatalokból áll, de a nagy öregek mellett – Modric, Perisic vagy Lovren – már ott az új generáció, és ez az egyveleg végül vereség nélkül, továbbjutva a nyolcaddöntőbe abszolválta a csoportkört. Hogy ez a játék mire lesz később elég, azt most nem tudhatjuk.

És akkor térjünk rá a kvartett meglepetéscsapatára, Marokkóra. Az észak-afrikai válogatott az elmúlt világbajnokság ezüst-, és bronzérmesét megelőzve lett csoportelső, ráadásul szemre is tetszetős játékkal. Kanada ellen is az eddig mutatott fegyelmezett védekezésből indított látványos támadásokkal operáltak, és most sajnálhatjuk csak igazán, hogy a Ferencvárosban játszó Mmaee-testvérek kimaradtak a vb-keretükből.



F-csoport, 3. forduló
Horvátország – Belgium 0–0
Katar, al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 44 ezer néző. Jv.: A. Taylor (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic (Majer, 90+2.) – Kramaric (Pasalic, 64.), Livaja (Petkovic, 64.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.
Belgium: Courtois – Dendoncker (Tielemans, 72.), Alderweireld, Vertonghen – Meunier (E. Hazard, 87.), Witsel, De Bruyne, Castagne – Trossard (T. Hazard, 59.), Carrasco (Doku, 72.) – Mertens (Lukaku, a szünetben). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez.



Kanada–Marokkó 1–2 (1–2)
Katar, Doha, al-Tumama Stadion, 43 ezer néző. Jv.: R. Claus (brazil)
Kanada: Borjan – A. Johnston, Vitória, K. Miller – Buchanan, Kaye (Hutchinson, 60.), Osorio (Laryea, 66.), Adekugbe (Koné, 60.) – Hoilett (Wotherspoon, 76.), Larin (David, 61.), A. Davies. Szövetségi kapitány: John Herdman.
Marokkó: Bunu – Hakimi (Dzsabran, 85.), Agerd, Szaissz, Mazraui – Szabiri (Amallah, 66.), Amrabat, Unahi (el-Jamik, 76.) – Zijes (Hamdallah, 76.), en-Nesziri, Bufal (Abuklal, 65.) Szövetségi kapitány: Valid Regragi.
Gólszerzők: Agerd – öngól, 41., ill. Zijes 4., en-Nesziri 23.

A csoport végeredménye:
Marokkó: 7 pont – továbbjutott
Horvátország: 5 pont – továbbjutott
Belgium: 4 pont
Kanada: 0 pont

Főkép forrása:
DPPI Media/Jean Catuffe

További cikkek