393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci Eb: tovább menetelnek a dánok, már a négy között járnak

10perc.hu
2021. 07. 03.
Foci Eb: tovább menetelnek a dánok, már a négy között járnak

A labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében Dánia továbbra is szárnyalt, és a másik meglepetéscsapatot, a cseh válogatottat 2-1-re legyőzték, így a skandinávok az Anglia-Ukrajna mérkőzés győztesével találkoznak az elődöntőben.

Amikor Christian Eriksen összeesett a finnek elleni nyitómeccsen az első félidő 43. percében, úgy tűnt, Dánia teljesen megtörik lelkileg. Ki is kaptak 1-0-ra. Amikor a belgák ellen a már jól lévő társukért hajtva éppenhogy kikaptak 2-1-re, mindenki sajnálni kezdte őket, hogy a kis híján tragikus eset nélkül sokkal többre lehettek volna képesek.

Ám azon a meccsen helyre állt a dán szív, és onnantól kezdve valami csoda, amit művelnek. Előbb 4-1-re kiütötték az oroszokat, és ezzel továbbjutottak a csoportból, majd jött Wales a nyolcaddöntőben, és Dolbergék megint nem álltak meg négynél hamarabb (4-0). Ekkor már sejteni lehetett, hogy Dánia végleg megérkezett az Európa-bajnokságra.

A kontinensviadal egyik legnagyobb meglepetését okozó csehek – a nyolcaddöntőben a végső győzelemre esélyes Hollandiát verték 2-0-ra a Puskás Arénában – sem akartak a nyolc között megállni, így nem nagyon volt különbség az esélyeket nézve a két meglepetéscsapat között a bukmékereknél.

Az elmúlt két mérkőzésükön nyolc gólig jutó dánok egy szöglet után már az ötödik percben megszerezték a vezetést, majd ezt követően is veszélyes helyzeteket alakítottak ki. A csehek az első húsz perc letelte után kezdtek bátrabban támadni, Schmeichelnek a szünetig egyszer nagyot kellett védenie. Eközben a dán válogatott egy csodálatos támadás végén Dolberg találatával növelte előnyét.

A második játékrészt nagy lendülettel kezdték a csehek, Schmeichelnek az első percben kettőt kellett védenie, nem sokkal később azonban már ő is tehetetlen volt: Schick megszerezte ötödik gólját az Eb-n. A gyors szépítő gól után újfent kiegyenlítetté vált az összecsapás, mindkét együttes előtt adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, de újabb gól már nem született.

Az 1992-ben Európa-bajnok dánok örülhettek a továbbjutásnak, és a szerdai, londoni elődöntőben a 21 órakor kezdődő, római Ukrajna-Anglia összecsapás győztesével játszanak.


Dolberg találata megpecsételte a csehek sorsát, a dánok már a négy között vannak    Fotó: AFP


Európa-bajnokság, negyeddöntő

Dánia-Csehország 2-1 (2-0)

Baku, Olimpiai Stadion, 16 306 néző, v.: Björn Kuipers (holland)

Dánia: Schmeichel - Christensen (Andersen, 81.), Kjaer, Vestergaard - Stryger (Wass, 70.), Höjbjerg, Delaney (Jensen, 81.), Maehle - Damsgaard (Nörgaard, 59.), Dolberg (Poulsen, 59.), Braithwaite.

Csehország: Vaclik - Coufal, Celustka (Brabec, 65.), Kalas, Boril - Holes (Jankto, a szünetben), Soucek - Masopust (Krmencik, a szünetben), Barak, Sevcik (Darida, 80.) - Schick (Vydra, 79.).

Gólszerzők: Delaney (5.), Dolberg (42.), illetve Schick (49.)

Főkép forrása:
Twitter/Denmark

További cikkek