393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci Eb: miért az olaszok Európa-futballkirályai?

10perc.hu
2021. 07. 12.
Foci Eb: miért az olaszok Európa-futballkirályai?

Minden csapatrészben klasszis teljesítményt nyújtott Olaszország válogatottja a labdarúgó Európa-bajnokságon, és teljesen megérdemelten ülhetett fel a kontinens trónjára.

Csak a legelvakultabb angol drukkerek azok, akik nem ismerik el azt a tényt, hogy a vasárnap véget ért labdarúgó Európa-bajnokság legjobb csapata lett az aranyérmes: az olasz válogatott. Az a csapat, amely Roberto Mancini irányításával 2018 ősze óta, 34 találkozón nem talált legyőzőre, ráadásul ebből 26 meccset meg is nyert.

És az Eb-t is veretlenül nyerte meg úgy, hogy öt győzelme mellett kétszer végzett döntetlenre, ám büntetőkkel mindkétszer jobbnak bizonyult az ellenfélnél. Hogy ez utóbbi kettő éppen az elődöntőben és a döntőben történt, egyben azt is bizonyítja, sem fizikailag, sem pedig pszichikailag nem tudtak föléjük kerekedni.

Az olasz és a nemzetközi sajtó egyaránt ünnepli a Squadra Azzurát. A Corriere dello Sport címlapján a következő olvasható: „Azzurri-őrület a Wembleyben: Európa-bajnokok vagyunk, A MIÉNK! Donnarumma volt a kulcsfigura, megkapta a torna legjobb játékosának járó díjat is!”.



„OLASZORSZÁG, JÖHET AZ ŐRÜLET: MI VAGYUNK EURÓPA BAJNOKAI” – kürtöli világgá az egyértelmű üzenetet a Gazzetta dello Sport online kiadása. „A futball hazatért” – írják mintegy fricskaként angolul az olasz nyelvű tudósítás első sorában, majd már saját nyelvükön folytatják: „Énekelhetjük, sőt, sikíthatjuk, anélkül, hogy meghazudtolnánk bárkit is. Mert a futball Olaszországban is itthon van!”

„Ezek vagyunk mi” – írja a Tuttosport a trófeával ünneplő olasz válogatott fotója alatt. „Legendák!” – teszik hozzá a belső hajtáson és online kiadásuk fejlécén egyaránt. „Köszönjük, Mancini, te csodálatos látnok” – hálálkodnak a szövetségi kapitánynak, majd idézik a tizenegyespárbaj hősét, Gigi Donnarummát, aki pedig a Bonucci, Chiellini belsővédőpárosnak „köszöni” a lehetőséget.

Franciaországban a L'Équipe a „Legyőzhetetlenek” felirattal a címlapján köszönti az új Európa-bajnok Olaszországot, míg a Marca szerint „Olaszország bevette a futball templomát”, ugyanakkor több spanyol lap – például az El Mundo Deportivo és a katalóniai Sport – inkább Lionel Messi és az argentin válogatott sikerével van elfoglalva, minthogy a spanyolokat az elődöntőben kiverő olaszok diadalával.

Mindenesetre látnoknak is elmehetne Roberto Mancini, aki miután Olaszország lemaradt a 2018-as világbajnokságról és kinevezték őt szövetségi kapitánynak, székfoglalójában nemes egyszerűséggel kijelentette, az irányításával az olasz válogatott megnyeri a legközelebbi Európa-bajnokságot. Akkor és utána sokan megmosolyogták Mancinit, de vasárnap éjszaka óta vélhetően az arcukra fagyott a mosoly…

„A srácok fantasztikusan teljesítettek, nem is tudom, mi mást lehetne most mondani. Nagyon boldogok vagyunk, és remélem, a szurkolók most ünnepelnek” – hangzott Mancini gyorsértékelése a RAI Sportnak nyilatkozva, miközben a könnyeivel küszködött.



A nagy öreg, a csapatkapitány Giorgio Chiellini arról beszélt, hogy ez az olasz válogatott igazi csapatként működik, és teljesen megérdemelten lettek Európa-bajnokok.

„Valami mágikusat éreztünk a levegőben már május óta, és már többször is beszéltünk róla, rászolgáltunk, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot. Mindenkinek jár a köszönet, aki az elmúlt három évben tagja volt a csapatnak, és a diadalt külön ajánlanám azoknak a játékosoknak, akik most otthonról követték a döntőt. A sikerünk kulcsa az volt, hogy mindvégig játsszuk és élvezzük a focit. Alig várom, hogy holnap odahaza ünnepelhessünk a szurkolókkal” – lelkendezett Chiellini, aki aztán a hazaérkezést követően koronával a fején ünnepelt a szurkolókkal.

De nézzük, miért is megérdemelt az olasz siker. A válogatott minden sorában remekül teljesítettek a taljánok. A kapuban egészen parádés teljesítményt nyújtott Gianluigi Donnarumma – a két büntetőpárbajban ő volt a hős, hat meccsen összesen három gólt kapott –, nem véletlen, hogy az Eb-k történetében először az UEFA a személyében egy kapust választott a torna legjobbjának.

A védelemben a Chiellini-Bonucci belső duó egyszerűen átjátszhatatlannak bizonyult, utóbbi lett például a döntő legértékesebb játékosa. Ám mégsem ők, hanem a sajnálatos sérülést szenvedő balhátvéd, Leonardo Spinazzola volt a hátsó alakzat legjobbja.

A középpályán egymást múlták felül a játékosok, sokan Jorginho személyében – aki a Chelsea-vel BL-t, míg a válogatottal Eb-t nyert – már az idei Aranylabdást is megtalálták. Ám például Marco Verratti az első, Wales elleni Eb-mérkőzése óta összesen 14 helyzetet alakított ki, 388-szor passzolt sikeresen, 59 progresszív labdavezetést hajtott végre, 18-szor szerelt és 37 labdaszerzése volt.

A csatárok pedig hozták azt, ami elvárható, ám Chiesa teljesítménye még a remekül teljesítő támadók – Andrea Belotti, Lorenzo Insigne, Domenico Berardi, Ciro Immobile és Federico Bernardeschi – közül is kimagaslott. A csapatra már egyáltalán nem a bekkelős foci jellemző, gyorsan, pontosan és főleg eredményesen játssza az olasz válogatott az Eb-n is megcsodált támadófocit.



A döntő statisztikája

A számok nem hazudnak, és a vasárnapi finálé adatai még jobban alátámasztják azt, hogy Olaszország abszolút megérdemelte az Eb-sikert.

                                     Olaszország     Anglia
kaput eltaláló lövések: 6 1
lövések: 9 4
szabálytalanságok: 21 13
szögletek: 3 5
lesek: 5 1
passzok: 756 341
labdabirtoklás (százalék):      62                38


Az Európa-bajnok olasz labdarúgó-válogatott útja a diadalig

Selejtező, J csoport:

Olaszország-Finnország 2-0
Olaszország-Liechtenstein 6-0
Görögország-Olaszország 0-3
Olaszország - Bosznia-Hercegovina 2-1
Örményország-Olaszország 1-3
Finnország-Olaszország 1-2
Olaszország-Görögország 2-0
Liechtenstein-Olaszország 0-5
Bosznia-Hercegovina - Olaszország 0-3
Olaszország-Örményország 9-1

Eb, A csoport:

Olaszország-Törökország 3-0 (0-0)
gólszerzők: Demiral (53., öngól), Immobile (66.), Insigne (79.)

Olaszország-Svájc 3-0 (1-0)
gólszerzők: Locatelli (26., 52.), Immobile (89.)

Olaszország-Wales 1-0 (1-0)
gólszerző: Pessina (39.)

Nyolcaddöntő:

Olaszország-Ausztria 2-1 (0-0, 0-0, 2-0)
gólszerzők: Chiesa (95.), Pessina (105.), illetve Kalajdzic (114.)

Negyeddöntő:

Olaszország-Belgium 2-1 (2-1)
gólszerzők: Barella (31.), Insigne (44.), illetve Lukaku (45+2., 11-esből)

Elődöntő:

Olaszország-Spanyolország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel 4-2
gólszerzők: Chiesa (60.), illetve Morata (80.)

Döntő:

Olaszország-Anglia 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel 3-2
gólszerzők: Bonucci (67.), illetve Shaw (2.)

Főkép forrása:
Twitter/Italy

További cikkek