393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci Eb: gázolt a spanyol armada, mégis a svédek a csoportelsők

10perc.hu
2021. 06. 23.
Foci Eb: gázolt a spanyol armada, mégis a svédek a csoportelsők

A labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának 3. fordulójában kinyílt a gólzsák, a két meccsen összesen tíz találat született.

Az E csoport első két fordulójában nem sok gól esett – összesen hét gólt szerzett addig Svédország, Szlovákia, Spanyolország és Lengyelország –, így a szurkolók nem az utolsó csoportkörben várták azt, hogy kinyíljon a gólzsák.

Aztán a csapatok megrázták magukat, és amíg a svédek 3-2-re győztek a lengyelek ellen – így csoportelsők lettek, míg a rivális a kvartett utolsó helyén zárt, és kiesett –, addig a spanyolok 5-0-ra verték a szlovákokat, és így a szlovákok pedig búcsúztak. Azaz tíz gól, izgalom és parádés támadójáték jellemezte az összecsapásokat.

A spanyolok végig aktívabbak voltak, és végre képesek voltak arra, hogy kihasználják a helyzeteik egy részét, ám most a szlovákok is segítettek nekik, hiszen kétszer is a saját kapujukba találtak. A spanyolok végül csoportmásodikként léptek tovább, és június 28-án, hétfőn Koppenhágában majd Horvátországgal találkoznak a nyolcaddöntőben.

A svédek négy ponttal biztos nyolcaddöntősnek számítottak, így számukra már csak a csoportelsőség volt a tét. Szinte azonnal közelebb is kerültek ehhez, miután Forsberg révén a skandinávok 81 másodperc elteltével villámrajtot vettek, és minden idők második leggyorsabb Eb-góljával vezetést szereztek. A svéd szélső annyira belejött, hogy a második félidőben is betalált.

Ám ekkor jött Lewandowski, és két kapufát követően kétszer beköszönt az idei szezon Aranycipőse, és úgy tűnt, akár a lengyelek még meg is fordíthatják a találkozót, ami a továbbjutásukat jelentette volna. Ám túlságosan is kinyílt a lengyel védelem, és a slusszpoén a svédeké lett a 94. percben – éppen a Forsberget váltó Claessen lőtt a hálóba –, akik ezzel megnyerték a csoportot, míg a lengyelek egy ponttal, utolsóként búcsúztak. Így egyébként az is biztossá vált, hogy Ukrajna csoportharmadikként ott lehet a 16 között.



Európa-bajnokság, E csoport, 3. forduló

Spanyolország-Szlovákia 5-0 (2-0)

Sevilla, La Cartuja Stadion, 11 204 néző, v.: Björn Kuipers (holland)

Spanyolország: Unai Simón - Azpilicueta (Oyarzabal, 77.), Garcia (Pau Torres, 71.), Laporte, Jordi Alba - Koke, Busquets (Thiago Alcántara, 71.), Pedri - Sarabia, Morata (F. Torres, 66.), Gerard Moreno (Traoré, 77.).

Szlovákia: Dubravka - Pekarik, Satka, Skriniar, Hubocan - Haraslin (Suslov, 69.), Kucka, Hromada (Lobotka, a szünetben), Mak (Weiss, 69.) - Hamsik (Bénes, 90.), Duda (Duris, a szünetben).

Gólszerzők: Dubravka (30. - öngól), Laporte (45+3.), Sarabia (56.), F. Torres (67.), Kucka (71. - öngól)

Svédország-Lengyelország 3-2 (1-0)

Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 14 700 néző, v.: Michael Oliver (angol)

Svédország: Olsen - Lustig (Krafth, 68.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson - S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg (Claesson, 77.) - Isak (Ber, 68.), Quaison (Kulusevski, 55.).

Lengyelország: Szczesny - Bereszynski, Bednarek, Glik - Jozwiak (Swierczok, 61.), Klich (Kozlowski, 73.), Krychowiak (Placheta, 78.), Zielinski, Puchacz (Frankowski, a szünetben) - Lewandowski, Swiderski.

Gólszerzők: Forsberg (2., 59.), Claesson (94.), illetve Lewandowski (61., 84.)


Az E csoport végeredménye

1. Svédország         3             2             1             -             4-2         7 pont

2. Spanyolország   3             1             2             -             6-1         5

3. Szlovákia             3             1             -             2             2-7         3

4. Lengyelország     3            -              1             2             4-6         1



Főkép forrása:
MTI/MTVA

További cikkek