393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Finnország után Svédország is kéri felvételét a NATO-ba, Putyin szerint ebből nem lesz gond

10perc.hu - FG
2022. 05. 17.

Helsinki és Stockholm megállapodtak, hogy közösen nyújtják be csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz.

Svédország NATO-tagságért folyamodik, mely elrettentő eszköz az orosz agresszióval szemben Stockholm olvasatában – jelentette be Magdalena Andersson miniszterelnök. Mindez egy korszak lezárultát is jelenti egyben: az ország két évszázados múltra visszatekintő, katonai tömböktől való távolságtartása immár a múlté. Közvetlenül a finn csatlakozási kérelem hivatalos bejelentését követően Svédország kormánya is meghozta a döntést.

„Tájékoztatjuk a NATO-t, hogy a jövőben tagja kívánunk lenni a katonai szövetségnek, mely döntésről országunk NATO-nagykövete hamarosan hivatalosan is tájékoztatja az Észak-atlanti Szerződés vezetőit. A svéd parlamentben erős többség áll a kérelem benyújtása mellett. Egy korszak lezárul országunk történelmében, s egy új korszak veszi kezdetét – jelentette ki a svéd miniszterelnök Stockholmban.


Az orosz elnök szerint Moszkvának nincs problémája ezekkel az államokkal    Fotó: kremlin.ru


Vlagyimir Putyin a hír hallatán úgy fogalmazott, hogy Finnország és Svédország NATO-tagsága nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra nézve. Ugyanis Moszkvának nincs problémája ezekkel az államokkal. Az orosz elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha a NATO fegyverzetet telepít a két újonnan belépő országba, az Oroszországot arra fogja késztetni, hogy reagáljon.

Főkép forrása:
Twitter
Címkék:
#Finnország

További cikkek