EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Fával fogsz fűteni? Mutatjuk, hogy teheted meg hatékonyan…

10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Húsz százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használjunk – bükk, tölgy, akác, gyertyán –, ezt követően a fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe.

Az augusztus 1-től megváltozott rezsiszabályok, valamint az elszabadult energiaárak miatt sokan átállnának a fával való fűtésre. Sőt, a Belügyminisztérium az iskoláknak is azt ajánlotta, nézzenek utána, miként tudnának a sokkal takarékosabb fafűtésre átállni a gázfűtés helyett.

Ugyanakkor sokan nem tudják, miként kell hatékonyan fűteni a fával. Nos, a Levegő Munkacsoport a saját közösségi oldalán pontokba szedte, miként gyújtsanak be télen azok, akik fával fűtenek majd, és a tűzgyújtás ne kín és szenvedés, hanem hatékony legyen a meleg szempontjából.

1.) Húsz százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használj: bükk, tölgy, akác gyertyán.
2.) A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat helyezd el.
3.) A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot.
4.) A begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír, vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.A fentiek szerint megrakott máglya és begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát azért nem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng az egész máglyán végigfut, a hasábfák nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni, később érik el a jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet. Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, mely miatt a keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez és hasznosulatlanul a kéményen távozik.

Ha a fentiek szerint járunk el hatékonyabb lesz a fűtésünk, azonos mennyiségű fából tovább lesz meleg lakásunkban, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb füst keletkezik a végig megfelelő hőfokú és kellő levegőt kapó égés miatt.
Hirdetés
Hirdetés