393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1 Magyar Nagydíj: Mercedes-csoda az időmérőn, Russell első futamgyőzelmére készül

10perc.hu
2022. 07. 30.

George Russell, a Mercedes brit versenyzője nyerte a mogyoródi Hungaroringen zajló 37. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti meg az első rajtkockából.

Vélhetően senki sem számított arra, hogy a Mercedes egyik pilótája lesz az időmérő királya a Hungaroringen zajló 37. Forma-1-es Magyar Nagydíjon. Ám, ha valami véletlen folytán mégis megtörténik mindez – idén eddig kizárólag a Ferrari vagy a Red Bull pilótái szereztek pole pozíciót –, akkor a mogyoródi pályán már nyolc alkalommal nyerő Lewis Hamilton lesz az.

Hát nem ő lett, hanem a hétszeres világbajnokot eddig legyőző csapattársa, az első Mercedes szezonját töltő George Russell, aki már tavaly is bizonyította, igazán gyors és eredményes tud lenni a Hungaroringen, ugyanis 2021-ben éppen itt szerezte meg első F1-es vb-pontját a harmatgyenge Williams volánja mögött.

A 24 éves pilótának ez pályafutása első pole pozíciója, ami azért is meglepő, mert a pénteki szabadedzéseken egyáltalán nem úgy nézett ki, hogy a Mercedes versenyképes lesz a magyar viadalon. Aztán az időmérőn jött a csoda – a Q1-ben például övék volt a két legjobb köridő –, és most már senki sem mosolyog Russell azon mondatán, hogy vasárnap rámegy élete első F1-es futamgyőzelmére.


A 24 éves pilótának ez pályafutása első pole pozíciója     Fotó: MTI/Balogh Zoltán


„Elképesztő siker, madarat lehetne velem fogatni, nem is találom a szavakat. A pénteki napunk talán a legrosszabb volt ebben a szezonban, így nagyon keményen dolgoztunk, bár nem tudtuk, milyen irányba is kellene elmennünk pontosan. Amikor átszeltem a célvonalat, felnéztem a kijelzőre és azt láttam, hogy elsőnek ír ki engem. Hihetetlen érzés! Most már rámegyünk a futamgyőzelemre is” – jelentette ki Russell.

Akár Mercedes első sor is lehetett volna, ám Lewis Hamilton állítható hátsó szárnya nem működött a Q3-ban, így mindössze a hetedik helyről várhatja vasárnap a piros lámpák kialvását. A hétszeres világbajnok és a Hungaroring nyolcszoros győztese bízik a vasárnapi jó versenytempójában, és kifejezetten örült csapattársa pole-jának.

„Remekül éreztem magam. A pole-pozíció vagy az első rajtsor egyértelműen elérhető volt. Fantasztikus lett volna kisajátítani az első sort a csapatnak, de ilyesmi előfordul. Gratulálok George-nak, lenyűgöző munkát végzett és ez nagyszerű eredmény a csapatnak” – mondta el a 37 éves pilóta.


Lewis Hamilton állítható hátsó szárnya nem működött a Q3-ban, így mindössze a hetedik helyről várhatja vasárnap a piros lámpák kialvását       Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff számára hihetetlen elégtétel az idén csak szenvedő istálló rajtelsősége – utoljára a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíjon állhatott pole-ban Mercedes –, ráadásul éppen egy olyan pályán, ahol rendkívül fontos a pole pozíció a futam szempontjából.

„Azt mondtam a többieknek, hogy jegyezzenek fel mindent abból, amit ma reggel csináltunk, még azt is, hogy mit reggeliztünk, annak érdekében, hogy meg tudjuk ismételni ezt az eredményt. A pilótáink nagyszerűen teljesítettek, és körről körre egyre jobban megbíztak az autóban. Jelen pillanatban az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet, hiszen ha Lewis autója is jól működik, ő is ott lehetne elöl. Vasárnap kiderül, hogy mit tudunk kihozni mindebből. Ha meglesz a tempónk, akkor…” – jelentette ki széles mosollyal Toto Wolff.

És a többiek? Nos, a Ferrari sem bánkódott nagyon, ugyanis Russell mellől a spanyol Carlos Sainz Jr. startolhat majd, a harmadik rajtkocka pedig csapattársáé, a monacói Charles Leclerc-é lett. Ez azért is fontos a maranellóiaknak, hiszen a Red Bull betlizett: Max Verstappen műszaki hiba miatt a 10., míg Sergio Pérez a 11. lett. Azaz, mindkét vb-címért folyó versenybe visszajöhet a Ferrari.

A tavaly a Hungaroringen győztes Esteban Ocon (Alpine) ötödik, csapattársa, a 41. születésnapját pénteken ünnepelt Fernando Alonso pedig hatodik lett. Jó időmérőt futott Lando Norris, a McLaren brit versenyzője is, aki negyedikként zárt. A 70 körös Magyar Nagydíj vasárnap 15 órakor rajtol Mogyoródon.


A Ferrari sem bánkódott nagyon, ugyanis Russell mellől Carlos Sainz Jr. startolhat majd, a harmadik rajtkocka pedig csapattársáé, a monacói Charles Leclerc-é lett     Fotó: MTI/ Balogh Zoltán


A 37. Magyar Nagydíj rajtsorrendje

1. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
2. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Lando Norris (brit, McLaren)
3. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
4. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
5. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
6. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
7. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
8. sor:
Mick Schumacher (német, Haas)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
9. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
10. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

Főkép forrása:
MTI/Balogh Zoltán

További cikkek