EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Ezért nem nő a távfűtés ára: ugyanannyiért kevesebb hőt kaphatnak a családok

10perc.hu
5 napja
Kiemelt kép: freepik.com

Minden egyes távhőrendszernél meg van határozva a minimumkövetelmény – ezek az egyedi közüzemi szerződésekben szerepelnek –, amit a szolgáltatónak teljesítenie kell.

A kormány döntése értelmében a távhőszolgáltatók árai nem fognak változni, de az elképzelhető, hogy az érintett lakások nem lesznek a korábbiakhoz hasonlóan felfűtve. Hogy mégis megtarthassuk a meleget a lakásunkban, azaz segítsük az ingatlanunk energiahatékonyság-növelésében, bizony azt már kifejezetten a pénztárcánkon is érezni fogjuk.

A távhőszolgáltatással kapcsolatosan a lakossági szereplők védett áron kapják, míg a nem lakossági szereplők piaci áron kapják a szolgáltatást. Az Index utána járt, hogy az állam által létrehozott a távhőkasszában – amiből fedezni lehet a szolgáltatók költségeit – korábban 10 és 50 milliárd forint között volt éves szinten, ám ez az összeg mára 900 és 1000 milliárd forintra duzzadt.

Az idei évre egyébként a kormány 980 milliárd forint fűtési költséget prognosztizál a magas gázárak miatt. Ezért tervben van az idei télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentése a távhőrendszerekben, ennek mértéke és mikéntje azonban még nincs kidolgozva. Ehhez tette hozzá Palkovics László technológiai miniszter, hogy a következő „fűtési szezont már célszerű lenne úgy elkezdeni, hogy mindenki eldönthesse azt, hogy milyen hőmérséklet legyen a lakásában, és mennyit akar érte fizetni”.


Egy panellakásban az sem tud többet fűteni, aki egyébként kifizetné, ugyanis ez műszakilag jelenleg megoldhatatlan      Fotó: 10perc.hu


Tehát reálisan elképzelhető, hogy a lakásokba érkező hőmennyiség csökkenni fog. Ugyanakkor minden egyes távhőrendszernél meg van határozva a minimumkövetelmény, amit a szolgáltatónak teljesítenie kell: hány fokos vizet kell biztosítani és hány fokos legyen a lakások hőmérséklete. Ezek a kérdések elsősorban a panellakásokban élő felhasználókat érintik.

Ugyanakkor egy panellakásban az sem tud többet fűteni, aki egyébként kifizetné. Ez műszakilag jelenleg megoldhatatlan, hiszen egyedileg a lakásokban szabályozatlan a leadott hőmennyiség. Ehhez rendszerszintű átalakítások kellenek, tehát ebben a kérdésben jelenleg műszaki problémák vannak.

Ha változni fog a leadott hőmennyiség, és a távhőszolgáltatók csak a szerződésekben vállalt minimumot teljesítik vajon mit tehetnek a fogyasztók? Talán a legegyszerűbb és egyben a leghatékonyabb opció a nyílászárók cseréje lehet. Szakemberek szerint ezzel ugyanis nagyjából 30 százalékkal lehet növelni a teljesítményt.

Nagyjából 5 hét alatt kész van az egész felújítás, és 2-3 fokot mindenképpen lehet nyerni egy ilyen a beruházással. Egy komplett ablakcseréhez szükséges gyártási idő nagyjából 3-4 hét. Nyílászárónkként munkadíjjal együtt pedig 200 000 forinttal lehet számolni, de természetesen ez csak egy irányár. Panellakás esetén nem érdemes vastagabb üvegű vagy különleges minőségű ablakot beszerelni.
Hirdetés
Hirdetés