393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ez már az oroszoknak is sok(k)! Egyre több városban kezdődtek Putyin-ellenes tüntetések!

10perc.hu
2022. 09. 21.
Ez már az oroszoknak is sok(k)! Egyre több városban kezdődtek Putyin-ellenes tüntetések!

Egyre erősödő tiltakozásokról szólnak a hírek a szibériai Irkutszk és Ulan-Ude városából, de hasonló információk érkeztek Habarovszkból és Jakutszkból, míg Moszkvában már 260 tüntetőt le is tartóztattak.

Noha Putyin hívei – orosz és magyar egyaránt – állandóan azt hirdetik, hogy az orosz elnök népszerűsége töretlen, a mai bejelentése, miszerint elrendelte a részleges mozgósítást, és ennek eredményeként 300 ezer embert vezényelnek majd az ukrajnai frontra, Oroszország szerte tiltakozásokat robbantott ki.

Az egyelőre még csak több tucatnyi demonstráló jelentős börtönbüntetést – az ügyész akár 15 évet is kérhet rájuk – kockáztat azzal, hogy részt vesznek a megmozdulásokon. A Newsweek a Lettországban működő Meduza internetes portál alapján közölte, tucatnyi városban kezdődött tüntetés, melyeken a rendőrség több helyen össze is csapott a demonstrációk résztvevőivel.

Ráadásul egyre többen csatlakoznak a tüntetőkhöz, komolyabb megmozdulásokról jöttek hírek a szibériai Irkutszk és Ulan-Ude városából, illetve Habarovszkból és Jakutszkból. Az Avtozak LIVE Telegram csatornán olyan képeket osztottak meg, amelyek az emberek Le a mozgósítással!, valamint Le a háborúval feliratú transzparenseket emeltek a magasba és ugyanezt skandálták.



Az Avtozak LIVE videója szerint Moszkvában 399 embert vettek őrizetbe a mozgósítás ellen tiltakozók közül, a letartóztatások a Moszkva központjában található Arbaton kezdődtek az Oroszországban meghirdetett mozgósítás elleni felvonuláson. 

Szentpéterváron félszáz tüntető vonul a Szent Izsák-székesegyház felé, a mozgósítás ellen tiltakozva. A csoportot rendőrök vették körül, és emberi jogi aktivisták szerint a tüntetőket gumibottal verték, és sokakat vettek őrizetbe. A megmozdulás később két menetté alakult át, és az OVD-Info szerint Szentpéterváron szintén legkevesebb 399 ember vettek őrizetbe.

A napi.hu megírta, hogy már több mint 140 ezer aláírás gyűlt össze Change.org petíciósite-on indított aláírásgyűjtésben a mozgósítás ellen. Az orosz nyelvű tiltakozást egy ismeretlen indította Soft Power álnéven. Az aláírók elutasítják a részleges és a teljes mozgósítást, mert szerintük Putyin elnöknek nem volt legális felhatalmazása, vagy akár jól alátámasztható indoka ezt elrendelni, és kitenni testvéreiket, gyermekeiket, férjeiket, apáikat vagy nagyapáikat a háborúval járó morális és fizikai veszélynek.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek