EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Ez az igazi gázártámogatás! Csehországban a magyar 747 forintos piaci ár helyett 48 forintért fűthetnek!

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Prága ársapkát vezet be novembertől a lakossági áram- és gáz fogyasztásra, ezzel védve a háztartásokat a szárnyaló energiaáraktól.

Mindenki az elszabaduló energiaáraktól retteg, és kormányokon múlik, hogy melyik országban mennyire védik a lakosságot a magas számláktól. Petr Fiala cseh kormányfő bejelentette, Csehország ársapkát vezet be novembertől a lakossági áram- és gáz fogyasztásra, ezzel védve a háztartásokat a szárnyaló energiaáraktól. A privatbankar.hu szerint a most bejelentett ársapkára 130 milliárd cseh koronát, azaz 2 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget költenek.


Csehországban a magyarországi gázárak töredékéért fognak fűteni a téli szezonban      Fotó: freepik.com


A rendelet értelmében az áram esetében kilowattóránként hat cseh koronás (96 forint), gáz esetében pedig három cseh koronás (48 forint) árkorlátozást alkalmaznak. Hogy legyen mihez hasonlítani a csehek támogatási rendszerét: jelenleg Magyarországon a villany rezsicsökkentett ára 36, míg a piaci ára 70 forint, a gáz esetében pedig 102, illetve 747 forint.

Ez pedig azt jelenti, hogy Csehországban a magyarországi gázárak töredékéért fognak fűteni a téli szezonban. Ráadásul a programnak nincs még vége, ugyanis az ipari felhasználók terheinek csökkentését szolgáló megoldást szerdán fogják közzé tenni.
Hirdetés
Hirdetés