Mai névnap:

Évekig küzdhet chiphiánnyal az autóipar

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Mercedes

A krízis mintegy 3,9 millió jármű gyártását érintheti, ami nem kevesebb, mint 110 milliárd dolláros bevételkiesést jelenthet az ágazatnak.

Nagyon úgy tűnik, hogy az autóiparnak be kell rendezkednie arra, hogy a chiphiány nem fog egyik pillanatról a másikra megoldódni. A BBC-nek nyilatkozó IBM vezére, Jim Whitehurst, úgy gondolja, hogy a globális chiphiány még akár további két évig is eltarthat, ami nem kevesebb, mint 110 milliárdos bevételkiesést jelenthet az ágazatnak. Ez pedig a szakember szerint egyértelműen áremelkedéshez fog vezetni.

Jim Whitehurst úgy véli, a gazdasági nyitás miatt megemelkedő kereslettel nem tud lépést tartani a technológiai szektor, ugyanis a távmunka miatt megnőtt az igény a játékkonzolok, lap topok és mobiltelefonok iránt, melyek elviszik a legyártott chipek nagy részét. Az autóipari óriások sorban jelentették be a leállásaikat – Magyarországon a Mercedes kecskeméti gyárában is volt erre példa –, például a Ford júniusig a felére csökkentette a járműgyártását. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a chiphiány az autóiparon kívül a háztartási eszközök széles körére is hatással van, a mosógépektől a televíziókon át az elektromos fogkefékig.Elküldés e-mail-en Elküldés Viber-en
Hirdetés
Hirdetés