392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

EU-csúcs: kell a párbeszéd Putyinnal

10perc.hu
2021. 06. 24.
EU-csúcs: kell a párbeszéd Putyinnal

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a ma kezdődött kétnapos brüsszeli EU-csúcsra érkezve sürgette, hogy Európai Unió tartson csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével a kapcsolatok javítása érdekében.

Úgy tűnik, az amerikai elnök után immár az Európai Unió is szeretné normalizálni kapcsolatát Oroszországgal. Nem véletlen, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök közösen javasolta a ma kezdődött EU-csúcson, hogy tartsanak egy csúcstalálkozót Vlagyimir Putyinnal. Azt hangsúlyozták, nemcsak az Egyesült Államoknak, de az uniónak is meg kell teremteni az Oroszországgal való tárgyalási lehetőségeket

Macron Joe Biden amerikai elnök és az orosz elnök legutóbbi genfi találkozóját említette párbeszéd újbóli megkezdésének további okaként, ugyanakkor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ez az uniós tagállamok részéről egységesen kell, hogy történjen. A német kancellár csütörtökön azt sürgette, hogy az EU "minél előbb lépjen közvetlen kapcsolatba" Moszkvával.



Németország és Franciaország tervét Sebastian Kurz osztrák kancellár is támogatta, míg más tagállami vezetők – Mateusz Morawieczki lengyel, Mark Rutte holland és Kaja Kallas észt miniszterelnök – ugyanakkor fenntartásokkal közelítették meg a Németország és Franciaország által felvetett javaslatot. Kijelentették, hogy a párbeszéd újraindítása csak akkor lehetséges, ha Oroszország felhagy agresszív politikájával.

Ráadásul Rutte a 2014-es repülőgép tragédiája – 196 holland állampolgár halt meg az MH17-es lelőtt járaton, amikor Ukrajna felett repült – miatt biztosan nem venne részt egy ilyen találkozón, ugyanis az esetért egyértelműen Oroszországot teszik felelőssé.



A francia-német javaslat nem tér ki arra, hogy az EU mind a 27 tagállamát felölelő csúcstalálkozóra vonatkozik-e, vagy csak egy szűkebb körű találkozóról lenne szó. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az EU-orosz csúcstalálkozókat felfüggesztették 2014-ben, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek