395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A többgenerációs házban élőknek akár 92 ezer forinttal is csökkenhet a rezsije

10perc.hu
2022. 09. 18.

A 2022. szeptember 9-én megjelent kormányrendelet alapján még a hó végéig megkapjuk a jegyzőtől a hatósági bizonyítványt, amelyet azonnal benyújtunk a gázszolgáltatónak, akkor a megemelt kedvezményes mennyiségre októbertől leszünk jogosultak.

Mint korábban a 10perc.hu is megírta, a szeptember 9-én megjelent kormányrendelet alapján a többgenerációs házban élők nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron. A bankmonitor.hu szakértőinek segítségével most megmutatjuk, hogy ez havonta mekkora megtakarítást jelenthet.

A 2022. augusztus elejével bevezetett új rezsiszabályok értelmében éves szinten egy meghatározott mennyiségű villamosenergiát, illetve földgáz használhatunk el kedvezményes áron. Ez kedvezményes mennyiség nagyságrendileg a villamosenergiánál 2523 kWh/év, illetve a gáznál 1729 m3/év.

Vagyis havonta egy család durván 210 kWh villamosenergiát és 144 m3 gázt fogyaszthat el kedvezményes áron. Az ezen felüli fogyasztás esetén az áramét kétszeres, a gázért hétszeres árat kell fizetnünk. Fontos azonban, hogy a kedvezményes mennyiség felhasználóhelyenként, azaz mérőóránként lett meghatározva.



Nos, a rendelet megjelenése óta lehetőség van a társasháznak, lakszövetkezetnek nem minősülő, de egy mérőórával rendelkező többlakásos lakóépületek esetében is a műszakilag önálló lakóegységek száma alapján lehet kiszámoltatni a felhasználható kedvezményes földgáz mennyiségét. Ebben az esetben a jegyzőtől kell kérni egy hatósági bizonyítványt az épületben lévő lakás rendeltetési egységek számáról. Ennek kiállítására a jegyzőnek 8 napja van.

Ha például még szeptemberben megkapjuk a jegyzőtől a hatósági bizonyítványt, amelyet azonnal benyújtunk a gázszolgáltatónak ,akkor megemelt kedvezményes mennyiségre októbertől leszünk jogosultak. Nézzük, hogy egy kétlakásos épület esetében mekkora megtakarítást eredményezhet ez a változás havonta.

Eddig 144 m3 gázt fogyaszthattak átlagosan havonta kedvezményes áron. Az elkövetkező hónapokban a kedvezményes mennyiség azonban már átlagosan 288 m3, vagyis átlagosan további 144 m3-t fogyasztatnánk 102 Ft/m3 áron a 747 Ft/m3 helyett. Ez havonta 92 880 forint megtakarítást jelenthet.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek