392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Elszálltak a gáz-, és energiaárak, így megugrott a kereslet az alternatív fűtési rendszerek iránt

10perc.hu
2022. 06. 29.
Elszálltak a gáz-, és energiaárak, így megugrott a kereslet az alternatív fűtési rendszerek iránt

A február 24-e óta tartó orosz-ukrán háború miatt március végétől dinamikusan nő az elektromos fűtések illetve a napelemek iránti kereslet.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta állandó napirenden van a közbeszédben, hogy vajon mikor szöknek majd az egekbe a gáz- és energiaárak. Ugyan itthon egyelőre még érződik a rezsicsökkentés hatása, elemzők szerint ezt sem lehet a végtelenségig fenntartani, és hamarosan, akár már ezen a télen jóval magasabb díjakkal találhatják majd szemben magukat a családok.

Nem véletlen, hogy egyre többen vannak azok, akik elkezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne függetlenedni a piaci gáz- és olajáraktól. Ennek az egyik eleme lehet, ha a háztartásban elektromos fűtésre váltunk, hiszen ebben az esetben nem kell attól tartani, hogy mikor fogják elzárni a csapokat.

Március vége óta kézzel fogható a keresletnövekedés, az ügyfelek túlnyomó többsége már azért jelentkezik a szakértőknél, mert a gáz- és energiaárak kiszámíthatatlansága miatt szoronganak, és keresik a minél jobb alternatívákat.



Amikor elektromos fűtésben gondolkodunk, akkor semmiképp ne rövid távú célokat tűzzünk ki magunk elé. A rendelkezésre álló alternatívák közé tartozik az infra sötétsugárzó, aminek hátránya, hogy nagyon nagy teljesítményű, falra szerelhető eszközre van szükség a használatához. Ennél jobb megoldás a hűtés-fűtésre való klíma, ugyanakkor azok a berendezések, melyek -15 Celsius-fok alatt is biztosítják a ház felmelegítését, akár félmillió forintba is kerülhetnek.

Ugyanakkor az elektromos fűtések napelemmel működtetve akár nulla forintos rezsiszámlát is eredményezhetnek. Emellett beruházási költsége lényegesen alacsonyabb, mint egy gáz alapú fűtési rendszeré, a fenntartási költsége drasztikusan kevesebb, gyakorlatilag egyenlő a nullával, így a fogyasztást tekinthető többlet költség elenyésző ahhoz képest, amit a beruházási és karbantartási oldalon megspórolunk.

Mivel az elektromos fűtések iránti kereslet 2019 óta minden évben megduplázódik, az árak –hasonlóan az építőipar más szegmenseihez – jelentősen emelkedni kezdtek. Aki időben lép, az még a már meglévő eszközökből válogathat és ezáltal olcsóbban hozzájuk is juthat, ezáltal akár több százezer forintot is megspórolva.

Főkép forrása:
alternativenergia

Hirdetés

További cikkek