EUR: 388,21 Ft
USD: 361,93 Ft
CHF: 394,09 Ft
GBP: 442,03 Ft
RON: 78,81 Ft
RSD: 3,31 Ft

Mai névnap:

Elment az olasz filmipar királynője, Monica Vitti

Kultúra
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: wikipedia

A 90 éves színésznő húsz éve vonult vissza a nyilvánosságtól, néhány éve megrendült az egészségi állapota, Alzheimer-kórral küzdött.

Elhunyt Monica Vitti olasz színésznő, akinek halálhírét férje, Roberto Russo jelentette be. Dario Franceschini kulturális miniszter az olasz film királynőjének nevezte nekrológjában.

Az 1931-ben Rómában született színésznő a hatvanas évek legnagyobb filmsztárjai közé tartozott. Az olasz filmművészet olyan nagyságaival emlegették egy lapon, mint Alberto Sordi, Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman és Nino Manfredi.

Michelangelo Antonioninak, aki felfedezte és múzsájaként tekintett rá, több filmjében szerepelt, köztük 1960-ban elsőként A kaland című drámában, amelyet Cannes-ban a zsűri díjával jutalmaztak. Később a rendezőnek Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös sivatag című filmjeiben is sikert aratott.


Vitti több filmben volt partnere Ugo Tognazzinak    Fotó: wikipedia


Vitti 1970-ben Marcello Mastroiannival játszotta el a Féltékenységi dráma főszerepét Ettore Scola romantikus vígjátékában, majd 1974-ben emlékezetes alakítást nyújtott Luis Bunuel A szabadság fantomja című alkotásában.

Későbbi férje, Roberto Russo Flirt című filmjében nyújtott alakításáért 1984-ben a Berlinalén díjazták. 1995-ben pedig a velencei filmfesztiválon ismerték el pályafutását Arany Oroszlán-díjjal. A legjelentősebb olasz filmes kitüntetést, az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját hatszor vehette át.