EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Elköszönt a világ II. Erzsébettől, aki végleg hazatér az uralkodó család ősi rezidenciájába, Windsorba

10perc.hu
6 napja
Kiemelt kép: The Guardian

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

A világ minden tájáról érkeztek államfők, kormányfők, uralkodók, hogy végső búcsút vegyenek a szeptember 8-án, 97. életévében elhunyt II. Erzsébettől. A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban, ahol ma reggelig róhatta le a kegyeletét mindenki.

A koporsót hétfő délelőtt ágyútalpon átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba. A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében. A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.


A Westminster-apátságban tartott búcsúszertartás több mint egy órán keresztül tartott, több mint kétezer vendég búcsúzott el II. Erzsébettől      Fotó: The Guardian


A több mint egy órás hivatalos állami búcsúztatón kétezer meghívott vendég vett részt. Jelen volt Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, valamint Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

A Westminster-apátságban tartott búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját szintén a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben vitték a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-emlékműhöz. A menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezeti.


III. Károly könnyek között búcsúzott édesanyjától    Fotó_ The Guardian


A Hyde Parktól gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára. A néhai uralkodót a VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra ma este, szűk családi körben.
Hirdetés
Hirdetés