EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Elhunyt a salsa úttörője

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: deadline.com

85 éves korában tüdőgyulladásban meghalt Johnny Pacheco, aki amellett, hogy salsa műfaj egyik úttörője, a Fania Records lemezkiadó társalapítója.

Szomorú hírről számolt be a deadline.com portál: 85 éves korában elhunyt Johnny Pacheco, a salsa műfaj egyik úttörője. A dominikai származású zenészt tüdőgyulladással szállították kórházba, és ott hunyt el New Jerseyben. A több hangszeren is játszó Pacheco úttörő szerepet vállalt a salsa műfaj meghonosításában. 1964-ben Jerry Masuccival alapította meg a Fania Records lemezkiadót, amely mások mellett Celia Cruz, Larry Harlow, Ray Barretto és Bobby Valentin zenéjét ismertette meg a közönséggel, és nagy szerepe volt a latin zene népszerűsítésében a hetvenes években.

Az énekes legismertebb számai közé tartozott a Quimbara, a Toro Mata és a Mi Gente. Pachecót kilencszer jelölték Grammy-díjra különféle kategóriákban. Zenéje és dalai számos filmben is megszólaltak, köztük A mambó királyai, a Carlito útja vagy a Jóban-rosszban című alkotásokban is. "Sokkal több volt, mint zenész, zenekarvezető, író, szervező, producer: látnok volt. Zenéje örökké él, és mi mind hálásak vagyunk, hogy vele lehettünk ezen a csodálatos utazáson" – búcsúzott a zenésztől a Fania Records.