393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Elhunyt a salsa úttörője

10perc.hu
2021. 02. 16.
Elhunyt a salsa úttörője

85 éves korában tüdőgyulladásban meghalt Johnny Pacheco, aki amellett, hogy salsa műfaj egyik úttörője, a Fania Records lemezkiadó társalapítója.

Szomorú hírről számolt be a deadline.com portál: 85 éves korában elhunyt Johnny Pacheco, a salsa műfaj egyik úttörője. A dominikai származású zenészt tüdőgyulladással szállították kórházba, és ott hunyt el New Jerseyben. A több hangszeren is játszó Pacheco úttörő szerepet vállalt a salsa műfaj meghonosításában. 1964-ben Jerry Masuccival alapította meg a Fania Records lemezkiadót, amely mások mellett Celia Cruz, Larry Harlow, Ray Barretto és Bobby Valentin zenéjét ismertette meg a közönséggel, és nagy szerepe volt a latin zene népszerűsítésében a hetvenes években.

Az énekes legismertebb számai közé tartozott a Quimbara, a Toro Mata és a Mi Gente. Pachecót kilencszer jelölték Grammy-díjra különféle kategóriákban. Zenéje és dalai számos filmben is megszólaltak, köztük A mambó királyai, a Carlito útja vagy a Jóban-rosszban című alkotásokban is. "Sokkal több volt, mint zenész, zenekarvezető, író, szervező, producer: látnok volt. Zenéje örökké él, és mi mind hálásak vagyunk, hogy vele lehettünk ezen a csodálatos utazáson" – búcsúzott a zenésztől a Fania Records.

Főkép forrása:
deadline.com

További cikkek