393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Életveszély La Palma szigetén – már 1186 épületet semmisített meg a láva

10perc.hu
2021. 10. 10.
Életveszély La Palma szigetén – már 1186 épületet semmisített meg a láva

Helyszíni beszámolók szerint még mindig folyamatosak a morajlások és gyakoriak a kisebb földrengések, amelyek a Kanári-szigetek vulkanológiai intézete (Involcan) szerint 10-15 kilométer mélységben zajlanak.

Kitörése után három héttel továbbra sem csillapodik a Cumbre Vieja vulkán a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén. A tűzhányó észak-nyugati kürtője beomlott a hétvégén és a felduzzadó lávafolyam óriási, ház nagyságú sziklákat sodort magával.

A több mint 1200 Celsius-fok forróságú magma teljesen elpusztította Todoque település északi részét, amely a leginkább érintett zónája a vulkánkitörésnek. Helyszíni beszámolók szerint még mindig folyamatosak a morajlások és gyakoriak a kisebb földrengések, amelyek a Kanári-szigetek vulkanológiai intézete (Involcan) szerint 10-15 kilométer mélységben zajlanak.

A lávafolyamok eddig 1186 épületet semmisítettek meg és mintegy száz ház van közvetlen veszélyben. A letarolt földterület nagysága meghaladja az 525 hektárt. A sziget 14 települése közül négyet érint a természeti katasztrófa, a kitörés kezdetén mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni elővigyázatosságból.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek