395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

El akarod adni az ingatlanod? A siker titka az energiahatékonyság és az alacsony rezsi

10perc.hu
2022. 10. 05.

Nagy bajba kerülnek azok a tulajdonosok, akik korszerűtlen ingatlanokban élnek, a házuk, lakásuk gyakorlatilag eladhatatlanná válhat.

Senki számára sem újdonság, hogy energiakrízis küszöbén állunk, ami értelemszerűen kihat az ingatlanpiacra is. De vajon milyen ingatlanok őrizhetik meg az értéküket, és mit tehetünk, hogy az ingatlanunk eladhatóvá váljon?

A válság mindenképpen jelentős változást hoz a piacon. A vevők egyik elsődleges szempontja - az elhelyezkedés, vételár és méret mellett - az ingatlan energiahatékonysága és rezsiköltsége lesz” – mondta a 10perc.hu kérdésére Jenőfi Réka lakberendező.

Úgy véli, nagy bajba kerülnek azok a tulajdonosok, akik korszerűtlen ingatlanokban élnek, a házuk, lakásuk gyakorlatilag eladhatatlanná válhat. Amelyik ingatlanban probléma van a szigeteléssel, nyílászárókkal, korszerűtlen a fűtés, vagy nehezen kifűthető terek vannak, az nem lesz eladható. Esetleg annyira nyomott áron fog elkelni, hogy a vevőnek még a jelenlegi alapanyagárak -és hiány mellett is megérje a felújítás.



A benzinár emelkedése miatt az agglomerációban élők ingázása is kérdésessé válik, pláne, ha nagyméretű, nem energiahatékony házat tartanak fent. Ezek eladása is nehézkessé válik, biztosan árcsökkenésre számíthatnak. Felértékelődnek azonban a jó állapotú vagy új építésű, korszerű, illetve a kisebb lakások.

Az infláció és az üzemanyagár emelkedése miatt először várhatóan a nyaralóktól, nagyobb házaktól akarnak majd szabadulni az eladók. Így a vevők is előnyösebb pozícióba kerülnek, hiszen a tulajdonosok kénytelenek lesznek megalkudni az alacsonyabb árral. De hogyan lehet mégis eladhatóbbá tenni a most kevésbé keresett ingatlanokat?

A home staging, vagyis az ingatlanok eladás előtti felkészítése mindig megtérül, de most egyértelműen létkérdés lesz. Enélkül nem fognak labdába rúgni az eladók. Az ingatlan nem pusztán eladhatóvá válik, milliókkal többért kelhet el, mintha nem készülnénk tudatosan az eladásra, kiadásra” - mondja Jenőfi Réka.



A home staging az alapvetően jó állapotú ingatlanok gyors és jó áron történő értékesítését hivatott segíteni. Ezeknél az ingatlanoknál akár egy-két hét alatt, bútorbérléssel, dekorálással, költséghatékonyan lehet milliókat nyerni.

Az amúgy kelendő lakásoknál is érdemes erre gondolni, hiszen sok eladó lakás lesz, amelyek közt a vevő válogathat. A tiszta, rendezett, nem "bútorraktár" otthon mindig bizalomgerjesztőbb a vevő számára. Ám ez természetesen csak akkor igaz, ha nincs szükség komolyabb beavatkozásra a lakásban.

Főkép forrása:
Renna Home

További cikkek