Mai névnap:

Egyre többen kapnak kedvet itthon az építkezéshez

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Az októbertől elindult zöld otthon program, amelyben kedvezményes lakáshitelt kaphatnak az energiatakarékos lakóingatlant építők vagy vásárlók, további keresletnövekedést eredményezhet.

Úgy tűnik, a különböző állami támogatások és kedvező hitelkonstrukciók igencsak meghozták az építkezési vagy építtetési kedvet Magyarországon. Sőt, annyira meghozta, hogy az Unióban jelenleg a harmadik abban a rangsorban, amely a lakásépítési engedélyek száma alapján állítja sorrendbe az EU tagországait. Ráadásul október elején az egy évvel korábbihoz képest országosan 49 százalékkal több új lakóingatlant kínáltak eladásra.

A listát Görögország vezeti 100 százalékos növekedéssel, a második helyet pedig Franciaország szerezte meg, ahol 77 százalékkal nőtt a lakásépítési engedélyek száma éves összevetésben, míg Magyarországon az Eurostat adatai szerint idén a második negyedévben 68,3 százalékkal több lakásépítési engedély adtak ki, mint 2020 azonos időszakában.

Hogy mi ennek a motorja? Nos, az októbertől elindult zöld otthon program, amelyben kedvezményes lakáshitelt kaphatnak az energiatakarékos lakóingatlant építők vagy vásárlók, további keresletnövekedést eredményezhet. Ez a növekedés a használt lakások piacán is élénkülést hozhat.
Hirdetés
Hirdetés