393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Egyre jobban terjed a legújabb magyar találmány, a konténeres dombház!

10perc.hu
2021. 12. 16.
Egyre jobban terjed a legújabb magyar találmány, a konténeres dombház!

Egy környezettudatos, földrengésbiztos, energiahatékony megoldás lehet mindez a zöldfelületek megtartására, ahol élni is lehet.

Az utóbbi években egyre több dombház, vagy más néven földház bújik ki a földből. Ennek egyik oka, hogy egyre többen keresik a természetközeli lakókörnyezetet. A konténer dombházak egyik nagy előnye a környezettudatosság, a mobilitás és az energiatakarékosság.

A konténer dombház ötlete – természetesen – egy magyar ember fejéből pattant ki. Tóth Zoltán László, a Globális Nézőpont Országos Szövetség alapítója és elnöke a 10perc.hu érdeklődésére elmondta, a megoldás, és egyben a találmány lényege - ami szabadalom alá lett helyezve - az a födém.

„Tengeri fém konténert, amit hajókon szállításra használnak, és amikből van 40, 20 lábas „High cube” típusú, azokat ássuk le föld alá dombház szerkezetként. Ez önmagában nem elég, mert a tetőlemeznek nincs teherbírása, és a vaslemez is elrohad a föld alatt. Ezt kellett megoldani. A gyökér és korrózió védelem egyszerű és hatékony megoldása” – mondta a szakember.



Az épület teteje termőfelület marad, így van lehetőség saját kert létrehozására, saját élelmiszer termelésére, vagy akár állatok tartására is. Bővíthető, bármikor egy újabb konténert hozzá lehet illeszteni, vagy átrendezni a meglévőket, illetve el is lehet adni egy-egy részét a háznak.

A konténer dombház építése nem vesz el a zöld felületből így a legkörnyezettudatosabb építési forma. Nagy előnye, hogy kiásható, elszállítható, eladható. El lehet vele költözni másik telekre, nem kell új házat építeni.

Ugyancsak az előnyei közé tartozik, hogy földrengés biztos a fémszerkezet és a földalatti elhelyezkedése miatt, ahol nincs lengés, ha elromlik a fűtés, nem lehet benne megfagyni, a föld alatti klíma miatt. Nagyon alacsony az energia ellátása is, mert 1 méter föld borításnál 10-14 fok hőmérsékletet tartja az épület télen nyáron, így fűtésre csak minimálisan van szükség, klíma pedig egyáltalán nem kell.

Főkép forrása:
Globális Nézőpont Országos Szövetség

További cikkek