Mai névnap:

Egymást vádolja Ukrajna és Oroszország a hadifogolytábor lebombázásával

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: BBC

Az olevnyikai börtönben tartották fogva a Mariupolt az utolsó pillanatig védő Azov-fegyvereseket is.

Meglehetősen furcsa kanyart vett a szakadár Donyecki Népköztársaság területén található fogolytábor lebombázásának története. Mikor kiderült, hogy az Olevnyikában felállított hadifogolytábort rakétatámadás érte, és a bombázás során legalább 50 ukrán hadifogoly veszítette az életét, Moszkva azonnal bejelentette, a támadást az ukránok precíziós rakétákkal hajtották végre.

Számos videó került fel a világhálóra, amelyeken már csak a szétlőtt börtönépületet, az összeroncsolódott ágyakat és az elszenesedett holtesteket mutatták be az oroszok. A hadifogolytáborban őrizték a Mariupolt az utolsó pillanatig védő szélsőséges ukrán nacionalista Azov zászlóaljhoz tartozó fegyvereseket.

Ukrajna a Vöröskereszttel és az ENSZ-szel vizsgáltatná ki a börtönbombázást, hogy kiderüljön, ki a felelős az ukrán hadifoglyok haláláért. Kijev azt állítja, Oroszország azért vette célba a tábort, hogy eltüntesse a kínzások és gyilkosságok bizonyítékait. A BBC megírta, a Vöröskereszt máris közölte: hozzáférést kér a lebombázott börtönhöz, hogy segítsen a sebesültek evakuálásában és ellátásában, valamint részt vegyen a vizsgálatban.
Hirdetés
Hirdetés