393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Egy szerethető spanyol, túlzó áron – Seat Ibiza FR 1.0 TSI FR

10perc.hu/Kiss B. László
2022. 06. 29.
Egy szerethető spanyol, túlzó áron – Seat Ibiza FR 1.0 TSI FR

Az öt éve piacon lévő Seat Ibiza megkapta a szokásos ráncfelvarrást, bár alig változott valami rajta. A spanyol kisautónak nem a formájával vagy a tartalmával van baj. Sokkal inkább a magas árával.

Sokáig amolyan mostohagyerek volt a Volkswagen-csoporton belül a Seat. Az utóbbi években aztán összekapták a spanyol márkát és egyre jobb autókat dobtak piacra. Az 1984-ban bemutatott Ibiza mindig is húzómodell volt a cégen belül, de azért mégsem lehetett olyan, mint a VW Polo, igazából a Skoda Fabiaval kellett viaskodnia.

Nos, a mostani típus felnőtt a német testvérhez, formában erősebb, izgalmasabb, minőségben pedig hozza azt a szintet, amit a Polo. Persze már árban is ott mozog, de csodák nincsenek az autóiparban.

A 2017 óta piacon lévő ötödik generáció frissített verziója április óta van a piacon.



A ráncfelvarrás után komoly változásokat nehéz felfedezni a karosszérián. Maradtak a háromszögletű formák és az éles vonalak, de ha szánunk rá pénzt, akkor a fényszóró már teljes egészében lehet LED-es. És meg kell, hagyni, elég jól mutat és egyedi a háromszög alakú nappalifény és irányjelző, messziről felismerhetővé teszi a kis spanyol kocsit.

Újdonság, hogy a tervezők csináltak három, új mintájú alufelni 17 és 18 colos méretben, és két új szín is bekerült a kínálatba. Hátul annyi a nóvum, hogy az Ibiza felirat mostantól úgy néz ki, mintha kézzel írták volna fel az ötödik ajtóra.

Lényeges hiba eddig sem volt a formával, a kis Seat még ma is, öt év elteltével is jól fest, nem tűnik idejétmúltnak. Ugyanakkor egy csalódást okozó elem mégis van az Ibizán. A sportos hatást erősítendő izmos kasztni hátulján van két krómozott, de valójában kamu, teljes egészében zárt kipufogónyílás. Valóban jól mutat, de igazából csak szemfényvesztés, mert semmi sem jön ki rajta. A valódi gázkiömlő el van dugva az autó feneke alatt.

A belsőhöz már bátrabban nyúltak a szakemberek. Teljesen új digitális műszerfal választható az Ibizába, ezenkívül 20 százalékkal megnövelték a központi kijelző méretét, amelyet a középkonzol tetejére tettek. Szerencsére a klímavezérlés külön panelt kapott, nem kell a fenti monitorból, hosszas nyomkodás után beállítani a szellőztetést. Jó, hogy ez a szerkezet megúszta a modernizálást.



A nálunk járt FR-kivitel piros dekorelemekkel és hasonló színű cérnával izgalmassá teszi az összképet. A minőségérzet első osztályú, simán hozza a VW Polo színvonalát, s az ergonómia terén sem lehet fogást találni a modellen. A Seat Ibiza utastere nem szűk, akár 4 fős, kisgyerekes család igényeinek is megfelel.

A kisebb károsanyag-kibocsátás érdekében a VW is ráállt az 1,0 literes turbómotorok használatára kisautókban. Persze az Ibizába is ilyen került. A 110 lóerős kivitel igazából tökéletesen elég ebbe a gépkocsiba a mindennapi városi használatra. Jól megy, erőből tényleg nincs hiány benne, a sportosságot pedig az erősíti, hogy gázelvételnél a turbó egészen jól hallható az utastérben.

Ami furcsa és fájó volt, hogy alapjáraton, a lámpánál állva remegett a kocsi. Persze meglehet, ez valami egyedi hiba volt. A nagy étvágy viszont már nem az. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen kis motor nem eszik sokat, pedig igen. Nálunk a tesztfogyasztás 7,4 liter volt 100 kilométeren, s ez nemcsak városi használat miatt volt ennyi, a belvárosban még fájóbb volt az adat.



Pedig az Ibiza vezethetősége remek, a futóművet és a kormányzást nagyon eltalálták. A németesen feszes futómű ellenére elég jó a kocsi rugózása, még silány magyar utakat is megpróbálja simává varázsolni, ami óriási teljesítmény.

Az ötödik generációs Seat Ibiza elég ritka látvány mifelénk, pedig egészen kellemes, szerethető kisautó. A tulajdonságai alapján népszerűnek kellene lennie, de nem az. Ennek pedig két komoly oka is van. Az egyik, hogy ma már a crossoverek sokkal kelendőbbek, a másik pedig még ennél is nyomósabb ok, a majdnem 8 millió forintos induló ára.

Az árolló már az Ibiza és a Leon között is egészen kicsi, ami értelemszerűen a nagyobb típus felé tereli a vásárlókat. De ami igazán megdöbbentő, hogy a Seat Arona (7,3 millió Ft) vagy a nagyobb Nissan Juke (7,7 millió Ft) szabadidő-autót olcsóbban tudjuk hazavinni, mint a spanyol szigetről elnevezett modellt.



Műszaki adatok

Motor: 999 cm3

Teljesítmény: 110 LE, 200 Nm

Végsebesség: 195 km/h

Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,0 s

Vegyes fogyasztás: 7,4 l/100 km

Alapár: 7 954 560 Ft

Tesztautó ára: 8 606 310 Ft


Külső: 4

Belső: 4

Ár/érték: 3


Előny/hátrány

+ Jó futómű/kormányzás, minőségi, kellemes belső, dinamikus motor

- Hangos motor, alapjáraton rázkódó karosszéria, nagy étvágya, túlzó ár

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek