Mai névnap:

E-motor: mától jöhet a zöld rendszám

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: BMW

Az augusztus 11-én életbe lépett új előírások alapján a környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak.

Mától senki se csodálkozzon, ha motorkerékpárokon is zöld rendszámot lát, ugyanis a kapcsolódó jogszabály hatályba lépésével már világoszöld alapszínű hatósági jelzést használhatnak a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok is.

A tiszta járművek térnyerése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó. A környezetkímélő járművek üzemeltetői többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek.

Jelenleg a quadokat és a mopedautókat is beleértve három-négyszáz elektromos motorkerékpár közlekedik Magyarországon. A hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású lehet forgalomban idehaza.

A már használatban lévő járművek üzemben tartói is időszakos vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélő besorolást, és a környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni.

Az év elejétől e tiszta járművek mentesülnek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosoknak tehát nem kell megfizetniük a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterheket, ezzel összesen több tízezer forintot takaríthatnak meg.
Hirdetés
Hirdetés