393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

„Dübörög” az egészségügy: pár év múlva alig lesz háziorvos

10perc.hu
2022. 11. 03.
„Dübörög” az egészségügy: pár év múlva alig lesz háziorvos

A magyar működési engedéllyel rendelkező orvosok mintegy egyharmadát a már nyugállományban levő orvosok teszik ki, így a helyzet a következő esztendőkben várhatóan tovább fog romlani.

Az egészségügyben a humánerőforrás-krízis az alapellátást fokozottan fenyegeti, ez derül ki egy friss tanulmányból, melyet a napi.hu jelentetett meg. Becslések szerint 2025-re akár húszezer orvos is hiányozhat az alapellátás rendszeréből.

A kutatást Mohos András, Kolozsvári László, Rinfel József, Varga Albert, Markó-Kucsera Mária és Torzsa Péter készített. A tanulmány címe Orvostanhallgatók szakterület-választással kapcsolatos motivációi, fókuszban a háziorvosi hivatás, és elsőként a Lege Artis Medicinae-ban orvosi szaklapban tették közzé.

Az egyik legnagyobb gond, hogy az orvostanhallgatók csupán 5 százaléka szeretne háziorvosként dolgozni a jövőben, a megkérdezettek 72 százaléka egyéb szakterületen helyezkedne majd el, míg a válaszadók negyedének nincs még preferált szakterülete – derült ki a kutatásból.

Az évente kiadott háziorvostan szakképesítések száma 2014 óta egyszer sem érte el a 150-et. Így a tanulmány szerint kijelenthető, hogy, a több mint hatezer háziorvosi szolgálatot, és orvosonként átlagosan negyvenéves szolgálati időt alapul véve, a jelenlegi szakképzési rendszer nem biztosít elegendő utánpótlást a háziorvoshiány megoldására.


A túl sok adminisztráció miatt sem tolonganak a fiatalok a háziorvosi praxisokért     Fotó: Freepik


Sőt! A becslések szerint 2025-re akár húszezer orvos is hiányozhat Magyarországon. Hogy ennek mi az oka? Nos, a kutatás szerint az ala­csony presztízs, a túl sok adminisztráció és az alacsony fizetés. Sokat javítana a helyzeten, hogy a háziorvosok más területen részmunkaidőben végezhessenek mun­kát, a jobb presztízsért, a magasabb fizetésért.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar működési engedéllyel rendelkező orvosok mintegy egyharmadát a már nyugállományban levő orvosok teszik ki, így a helyzet a következő években várhatóan tovább fog romlani, a humánerőforrás-krízis az alapellátást fokozottan fenyegeti.

Ennek egyik fő oka a háziorvosi kar elöregedése, felidézik, hogy 2017-ben a felnőtt praxisban dolgozó háziorvosok átlagéletkora 57 év volt, a vegyes praxisban dolgozóké 56,4 év, az egyre idősebb orvosok száma évről évre nő. Kiemelték: az aktívan praktizálók negyedét a 65 évesnél idősebbek tették ki.


Az orvostanhallgatók csupán 5 százaléka szeretne háziorvosként dolgozni a jövőben     Fotó: Freepik


A kutatás adatai szerint 2022. április 1-jén a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma: 669 volt, a GKI adatai szerint szeptemberben pedig 687 alapellátó praxisban tartósan nem volt állandó háziorvos.

A statisztikai hivatal 2020-as adatai szerint a háziorvosok száma az ezredforduló óta 12 százalékkal csökkent 5159-ről 4536-ra, az érvényes működési engedéllyel rendelkező orvosoknak közel 15 százaléka dolgozik háziorvosként.

A kutatók három hipotézist vetettek fel, az első az volt, hogy a háziorvosi rendszer fenntartható működéséhez nem elégséges azoknak hallgatóknak az aránya, akik jelenleg célzottan a háziorvosi pályára készülnek.

A második hipotézis szerint az orvostanhallgatók kevés információval rendelkeznek a háziorvosi hivatásról, és ez hozzájárul a háziorvoslás alacsony népszerűségéhez. A harmadik hipotézis szerint pedig a orvostanhallgatók szerint alacsony az háziorvosi hivatás presztízse és ez hozzájárul a háziorvoslás alacsony népszerűségéhez.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek