393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drágultak a lakáshitelek novemberben

10perc.hu
2021. 11. 06.
Drágultak a lakáshitelek novemberben

A kilenc legnagyobb hazai bank közül hatnál drágábban vehetünk fel lakáshiteleit novembertől, aminek oka az alapkamat folyamatos emelkedése.

A gazdasági szakemberek jóslata bevált, ugyanis novemberben drágultak a lakáshitelek, aminek elsősorban az alapkamat növekedése az oka. Az alapkamat 1,2 százalékponttal, a BIRS mutató értéke pedig 1,8-2,7 százalékponttal emelkedett az év elejéhez képest, így várható volt, hogy mindez egy idő után begyűrűzik a hitelpiacra is.



Hogy mit jelent mindez a számok nyelvén? Nos, a Bankmonitor.hu szakértői kiszámolták, hogy a kamatemelés miatt egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelre havi 6 ezer forinttal kell többet fizetni, emiatt 1,4 millió forinttal növekedhet a kiadása az adósnak a teljes futamidő alatt.

Összesen hat bank emelte kamatot novemberben, az átlagos növekedés mértéke pedig meghaladta a 0,5 százalékpontot. A változás kizárólag az új hiteligényléseket érinti, a korábban folyósított kölcsönök kamata csak kamatfordulókor, az akkori piaci környezetnek megfelelően módosulhat.



Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pénzpiaci hozamok ennél nagyobb mértékben emelkedtek, mint ahogy a jegybanki alapkamat és a BIRS mutató értéke is magasabb, mint korábban. Ráadásul az MNB várhatóan tovább fogja növelni az irányadó kamatlábat, ezért az elkövetkező fél-egy évben további 0,5-1 százalékpontos hiteldrágulásra lehet számítani.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek