Mai névnap:

Dohányos vagy? Fizess többet, ha biztosítod magad!

10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Akár 1 millió forinttal többe kerülhet az életbiztosítás annak az embernek, aki cigarettázik.

A dohányzás az alkohol után a második legtöbb áldozatot követelő élvezeti szer. Magyarországon a felnőtt lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen. Egy 2019-es felmérés szerint 2018-ban a halálesetek 21%-a, legalább 28 000 fő halála volt összefüggésben a dohányzással.

Nem véletlen, hogy a biztosítók is számolnak a dohányzás kockázatával, amikor meghatározzák egy biztosítási termék díját. A bankmonitor.hu szakértőinek számításai szerint a díjkülönbség összeségében akár 1 millió forint is lehet.

Elsősorban az életbiztosítások és a kritikus betegségekre vonatkozó biztosítások esetében alkalmaznak a biztosítók két díjkategóriát. A biztosítók minden esetben valós statisztikai adatok alapján határozzák meg a biztosítások díjtételeit, így a dohányzó és nemdohányzó díjkülönbség valódi képet mutat arról, hogy mennyivel veszélyesebb az élete egy dohányzónak.

A dohányzók és a nemdohányzók által fizetendő díjak közötti különbség azt mutatja meg, hogy a biztosító számára mennyivel jelent nagyobb kockázatot egy dohányos ügyfél, vagyis mennyivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy a biztosítási időszak alatt meghal, és ki kell fizetni a biztosítási összeget.A fenti példában egy 30 éves biztosított 20 éves tartamú biztosításának díjai láthatók 10, 15 és 20 milliós biztosítási összegekre számolva. A díjkülönbség napi 6 szál cigaretta felett már 30 százalék, ami azt jelenti, hogy a 20 év alatt összesen 500 ezer és 1 millió forint közötti felárat fizethet egy dohányos.

A piaci gyakorlat szerint a biztosítók úgynevezett kotinin-, vagy szárazvérteszttel állapítják meg, hogy az adott ügyfél jogosult -e az alacsonyabb, nemdohányzó díjra. Ez a szerződéskötés előtt történik, és az ujjbegyből vett vérminta alapján végzik el a vizsgálatot.

Negatív teszt esetén a biztosítási szerződés megköthető a nemdohányzó díjjal. Ha a biztosítási tartam során valaki dohányozni kezdett, azt be kell jelentenie a biztosítónak. A biztosítási feltételek szerint a biztosító jogosult a tartam alatt a dohányzási szokást ellenőrizni.
Hirdetés
Hirdetés