393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Do you speak english? Ma minden kiderül az angol érettségin…

10perc.hu
2023. 05. 11.

Csak az írásbeli vizsga IV. részénél – ami az íráskészség – lehet nyomtatott szótárt használnia a diákoknak.

A mai angol írásbeli érettségin középszinten három, míg emelten négy óra alatt kell megírniuk a tesztlapot. Az olvasott szövegértésre egy órát adnak, a nyelvhelyességre harminc percet, majd jön egy rövid negyedórás szünet. Ezután harminc perc alatt kell megoldani a hallott szövegértést és egy óra alatt az íráskészség feladatokat - írta az eduline.hu.

Az olvasott szövegértésnél lehet például feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, kiemelt részek helyének azonosítása, sorba állítása, kiegészítés, illetve rövidebb választ igénylő kérdések is. Itt 3-4 feladatra számíthattok.

A nyelvhelyességnél elsősorban arra kíváncsiak, hogy megvan-e a szókincsed, ismered-e az adott nyelv nyelvtanját, a szavak, kifejezések pontos jelentését (beleértve azok árnyalatait), illetve kommunikációs használatát. A lényeg tehát, hogy a gyakran használt szerkezeteket, formákat fel tudd ismerni, ki tudd egészíteni és létre tudj hozni ilyeneket.

A hallott szövegnél meg kell érteni az elhangzottak lényegét, követni a gondolatmenetét és megérteni a konkrétumokat, információkat belőle. Ezek lehetnek például pályaudvaron, repülőtéren, áruházban bemondott közlemények, üzenetrögzítők, menetrendek, nyitvatartások vagy más rögzített telefonos szövegek, nyilvános helyeken elhangzó utasítások, rádiós és más médiás hírek, reklámok, időjárás-jelentések, beszélgetések.


Az írásbelin összesen 117 pontot szerezhet egy diák      Fotó: eduline.hu


Az íráskészség résznél két feladatot kell megoldani középszinten, a rövid 80-100 szavas fogalmazásnál egy kommentszerű választ kell írni, a hosszabb 100-120 szavas esetében egy emailt kell összeállítani.

Az írásbelin összesen 117 pontot szerezhet egy diák, ebből

  • az olvasott szöveg értésére 33-at,
  • a nyelvhelyességre 18-at,
  • a hallott szöveg értésre 33-at
  • és az íráskészségre ugyancsak 33-at kaphattok.

A szóbelin pedig szintén 33-at, így áll össze a maximum 150 pont. Emelt szinten minden részért 30 pont jár.

Az emelt szinten tett idegen nyelvi érettségi B1-es, vagyis alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű, ha a vizsgán 40-59 százalékos eredményt értetek el. Ha legalább 60 százalékot szereztetek, akkor az érettségitek a középfokú, vagyis a B2-es komplex nyelvvizsgával egyenértékű.

Főkép forrása:
MTI/Komka Péter

További cikkek