393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Da Vinci ismét nagyot alkotott: robotként asszisztált egy epehólyagműtétnél

10perc.hu
2022. 05. 26.

A beavatkozás május 24-én történt, a beteg, egy 68 éves nő a műtétet követő második napon elhagyhatta a klinikát, jól van.

Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhatott el a komplex robotsebészeti program, kiterjesztve az oktatásra, kutatásra és a gyógyításra is. Nos, immár egy újabb történelmi lépcsőfokot lépett át a robotok alkalmazása, ugyanis az országban elsőként robotasszisztált epehólyagműtétet végeztek el a Semmelweis Egyetemen.

A robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek felépülése gyorsabb, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük. A Da Vinci Xi robot segítségével végzett beavatkozás május 24-én történt, a beteg, egy 68 éves nő a műtétet követő második napon elhagyhatta a klinikát, jól van.


Az orvos pedig nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, amelyet pedálokkal és joystickhoz hasonló karokkal irányít     Fotó: freepik.com


A technológia segítségével a sebész három dimenzióban és legalább tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. Az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, míg a Da Vinci-rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni a robotkarokat, ezáltal a testben olyan helyre is eljut, és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyet egy nyitott műtét közben sem szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni.

A klinikán az új rendszert évente mintegy négyszázszor használják majd - az általános sebészeti műtétek mellett - nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásoknál is. A program részeként egyelőre tíz sebész szerez jártasságot a robotsebészetben.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek