393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Csak a legszemfülesebbek kapnak támogatást a napelemes pályázat második ütemében

10perc.hu
2022. 09. 18.
Csak a legszemfülesebbek kapnak támogatást a napelemes pályázat második ütemében

A 2022. november 28-án induló körben számítani fog a beadás sorrendje is, azaz itt már nem lehet arról beszélni, hogy mindenki nyer.

Valósággal elszabadult a kereslet a napelemek iránt a rezsiváltozások bejelentését követően, ami érezhető lesz a napelemes pályázat novemberre előrehozott második ütemében is. Soha nem volt még akkora az érdeklődés Magyarországon a napelemek iránt, mint napjainkban.

A rezsicsökkentés finomhangolását követően rengetegen kezdtek el alternatív energiarendszerek után nézni, aminek egyik alappillére a napelemes szegmens. A kereslet mostanra olyan szinten túlnőtte a kínálatot, hogy egyes kereskedőknek le is kellett állniuk az értékesítéssel.

Az első körben 43 ezer kérelem érkezett be, ezek elbírálása most közeledik a végéhez. Ezt a piacra nehezedő nyomást erősítette a napelemes pályázat második üteme, aminek kezdetét a kormány döntése értelmében 2023 tavaszáról idén novemberre előrehozták. Ezúttal kulcsfontosságú lesz a gyorsaság is, ugyanis most már a beadási sorrend is számít majd.

Egy napelemeket gyártó és forgalmazó cég ügyvezetője, Miklovicz Péter a 10perc.hu kérdésére elmondta, mindeközben az előző körben támogatói okiratot szerző pályázóknak is résen kell lenniük a projekt szakszerű megvalósítása érdekében, különben hiába a támogatói okirat, nem fogják tudni lehívni a megnyert összeget.

Az első körben a kormányzati kommunikáció szerint minden, formai és tartalmi elvárásnak megfelelő kérelmet jóvá fognak hagyni, de olyan sok igénylés érkezett be, hogy a négy körös pályázatból hirtelen két körös lett. Ami nagy újdonság a november 28-án induló körben, hogy számítani fog a beadás sorrendje is. Itt már nem lehet arról beszélni, hogy mindenki nyer, csak a legszemfülesebbek kaphatnak majd támogatást” – figyelmeztetett a szakember.



Az első felvonásban a kivitelezők önbizalomtól duzzadva a pályázatírást is bevállalták, de ma már jóval kevesebben vannak köztük, akik a nyertes pályázat megvalósításához kapcsolódó projektmenedzsmentet is hajlandóak a nyakukba venni. Éppen emiatt a pályázati projekt szakszerű megvalósítására érdemes szakértői gárda segítségét kérni.

Novemberben egyszerre 12 megyében nyílik majd meg a pályázati kiírás, ami bármilyen felkészült rendszert le tud terhelni. Csak regisztrált kivitelezővel lehet benyújtani a pályázatot, így először is keresni kell egy szabad kapacitású szakembert, aki vállalja ezt a feladatot. A napelemes pályázat első szakaszának elhúzódása miatt finoman szólva sem tolonganak az új ügyfelekért a kivitelezők, inkább a már nyertes ügyfeleket veszik előre.

Tényleg érdemes lesz szakember segítségét kérni, ugyanis egy átlagember számára az online pályázati felület megismerése is több napot vehet igénybe. Pedig az újranyitás napján elképzelhető, hogy csak percei lesznek mindenkinek, hogy feltöltsék a megfelelő dokumentumokat ahhoz, hogy reális esélye maradjon elnyerni a támogatást.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek