393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Cenzúrázza önmaga dallistáját az amerikai turnén lévő Rolling Stones

10perc.hu
2021. 10. 14.

A legendás zenekar nem játssza innentől kezdve a Brown Sugart a fekete nőket és a rabszolgaságot is említő szövege miatt.

Vélhetően nem sokan gondolták azt, hogy a BLM-mozgalom által hangoztatott eszmék szinte az élet valamennyi részébe betörnek. Most éppen a Rolling Stones kényszerül arra a BBC szerint, hogy azt a számot vegye ki az amerikai turnéjuk dallistájáról, ami a Jumpin' Jack Flash után a zenekar koncertjein a legtöbbet játszott dal, és a Spotify zeneszolgáltatón mintegy 170 millió alkalommal hallgatták meg.

A Brown Sugar című, fekete nőket ábrázoló és a rabszolgaságra utaló szöveget tartalmazó dal 1971-ben vezette az amerikai slágerlistákat, és 1970 óta minden koncerten játszotta az együttes. Keith Richards, a zenekar 77 éves gitárosa megerősítette a döntésről szóló hírt, és hozzátette, meglepte, hogy az emberek "el akarják temetni" a dalt.


Brown Sugar című, fekete nőket ábrázoló és a rabszolgaságra utaló szöveget tartalmazó dal 1971-ben vezette az amerikai slágerlistákat     Fotó: rollingstone.com


A dal fülbemászó nyitó motívuma és dallama gyakran feledtette a dalszöveg erőteljes utalásait a rabszolgaságra, a szexre, a szadomazochizmusra és a heroinra. "Nem értették meg, hogy a rabszolgaság szörnyűségéről szól?"- tette fel a költői kérdést Richards, aki bízik abban, hogy idővel a dal visszanyerheti régi dicsőségét.

Az utóbbi időben felerősödtek a szöveget érő kritikák amiatt, hogy továbbra is játsszák a számot és profitálnak egy olyan dalból, amely szerinte a rabszolgaságot, az erőszakot, a kínzást és a pedofíliát magasztalja. Maga a dalszöveg írója, Mick Jagger egy 1995-ös interjújában elismerte, nem biztos, hogy ismételten megírná ezt a dalt ilyen formájában.

Főkép forrása:
rollingstone.com

További cikkek