393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Cégvezető vagy, és megajándékozod a munkatársaidat, vagy bulit szervezel nekik? Ne feledkezz meg az ezért fizetendő adóról

10perc.hu
2022. 12. 06.
Cégvezető vagy, és megajándékozod a munkatársaidat, vagy bulit szervezel nekik? Ne feledkezz meg az ezért fizetendő adóról

Az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege, az idén 200 ezer forint, ráadásul az ajándékot nem lehet utalvány formájában átadni, valamint nem lehet visszaváltható sem.

A karácsonyi rendezvények időszakában a cégeknek és a munkavállalóknak is figyelniük kell arra, hogy bizonyos ajándékok vagy rendezvények után adót kell bevallani és megfizetni. Szabó Csaba szakértő elárulta, adómentesen adható juttatás lehet egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert.

De adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Ebbe a körbe tartoznak még a múzeumlátogatási lehetőségek, cirkuszi belépők, színházba vagy egyéb zeneművészeti rendezvényekre szóló bérletek, jegyek.

Nagyon fontos, hogy az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege, az idén 200 ezer forint. Szintén nem árt, ha tudják a cégvezetők, hogy az ajándékot nem lehet utalvány formájában juttatni, valamint nem lehet visszaváltható.


Az átlagos karácsonyi rendezvények reprezentációs alkalomnak minősülnek    Fotó: Pixabay


Egyes meghatározott juttatásként évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig (idén 20 ezer forint) adhat ajándékot a munkáltató a munkavállalónak, ennek adózása a munkáltatót terheli. Az ilyen juttatás szokásos piaci értékének a 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t és 13 százalék szociális hozzájárulást (szocho) kell fizetnie az ajándékozó vállalatnak.

Ha az ajándék átadására például egy karácsonyi vacsorán kerül sor, akkor a minimálbér 25 százalékáig adható (az idén 50 000 forintig), szintén a fenti adózás mellett. Amennyiben viszont meghaladja ezt az összeget az ajándék értéke, akkor már a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmének minősül, és így szja-t (15 százalék) és társadalombiztosítási járulékot (18,5 százalék) kell a munkavállalónak megfizetnie.

Az átlagos karácsonyi rendezvények reprezentációs alkalomnak minősülnek, így a cégeknek a szokásos piaci értéknek a 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell megfizetnie.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek