393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Budapesten inkább csökkennek, vidéken emelkednek a lakásárak

10perc.hu
2021. 08. 12.

A lakáspiaci élénkülés idén elsősorban az adásvételek számában jelentkezhet, a korábbi évekhez hasonló országos szintű kétszámjegyű drágulásnak nincs tere.

Az ingatlanpiaci szakértők egyöntetűen állítják, a lakáspiacon erőteljes élénkülés tapasztalható. Kiemelték, hogy bár a koronavírus-járvány okozta sokkból kezd már új egyensúlyra beállni a lakáspiac, de még messze van a pandémia előtti szint. Idén ugyanis 135 ezer lakás eladására lehet számítani a mostani kilátások szerint, ami még elmarad a 2019-ben elért majdnem 160 ezres adásvételtől.

Ráadásul az ingatlan.com adatai szerint a budapesti lakásuk eladása során árat változtató tulajdonosok 80 százaléka mérsékelte a kínálati árat 2020-ban és az idén is, ugyanakkor a lakáspiaci élénkülés idén elsősorban az adásvételek számában jelentkezhet, a korábbi évekhez hasonló országos szintű kétszámjegyű drágulásnak nincs tere.


A panellakások átlagára stabil maradt, sőt inkább 10-15 százalékos növekedést tapasztalható     Fotó: 10perc.hu


Ezzel szemben a községekben még erős a kereslet és a drágulásnak is tere van, ugyanis vidéken idén tízből négy árat változtató eladó az eredetileg meghirdetett árnál nagyobb összeget szeretne kapni az ingatlanért. A megyei jogú és a kisebb városokban a tavaly a járvány hatás miatt emelkedett az árat csökkentő eladók aránya, de az idén már visszaállt a korábbi, 70-75 százalékos szintre, a községekben 2021-ben az árat változtató tulajdonosok több mint 40 százaléka emelte az árat a tavalyi 30 százalékkal szemben.

Az Otthon Centrum szakértői szerint idén az első fél évben a fővárosban a használt lakások bő kétharmadát értékesítették 20-50 millió forint közötti áron, ennél drágábban kelt el viszont az újépítésű lakások túlnyomó többsége. A rugalmas, otthoni munkavégzés elterjedése érzékelhető változást generált a piacon, a vásárlók a megfizethetőség mellett az átalakuló életmód miatt egyre inkább kedvelik az agglomerációban elérhető ingatlanokat is.


Vidéken idén tízből négy árat változtató eladó az eredetileg meghirdetett árnál nagyobb összeget szeretne kapni az ingatlanért      Fotó: 10perc.hu


Pest megyében az eladások 62 százaléka azonban a 10-40 millió forint közötti sávban alakult, míg más megyékben a használt ingatlanok négyötöde 30 millió forintnál megállt. A használt tégla társasházi lakások idei átlagos négyzetméterára a tavalyi első féléves átlagárnak csupán 85 százaléka volt. Ugyanakkor a panellakások átlagára stabil maradt, sőt inkább 10-15 százalékos növekedést tapasztaltak.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#lakásárak

Hirdetés

További cikkek