393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Brit börtönbe szállítják át Radovan Karadzicot

10perc.hu
2021. 05. 13.

Az egykori boszniai szerb elnök a srebrenicai népirtás idején férfiak, nők, gyermekek lemészárlásáért volt felelős, és szerepe volt a polgári lakosság elleni könyörtelen támadásokban Szarajevó ostroma alatt is.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök kivizsgálására alakult hágai Nemzetközi Törvényszék öt évvel ezelőtt 40 év börtönbüntetést rótt ki Karadzicra, megállapítva felelősségét az 1992-1995-ös boszniai háborúban – melyben csaknem százezren vesztették életüket – elkövetett népirtásban, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben. A törvényszék kimondta emellett, hogy Karadzic felelős a srebrenicai mészárlásért is, amelyben a boszniai szerb erők több mint hétezer muszlim férfit és fiúgyermeket gyilkoltak meg.


Az egykori boszniai szerb elnököt népírtás vádjával állították bíróság elé, Karadzic életfogytiglant kapott     Fotó: wikipedia


Karadzic fellebbezett az eredeti ítélet ellen, de büntetését az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) - amely a hágai bíróságtól mandátuma lejárta után átvette a függőben lévő ügyeket - két éve jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosbította. Tegnap pedig Dominic Raab brit külügyminiszter bejelentette, hogy a brit kormány hozzájárult ahhoz, hogy a 75 éves Radovan Karadzicot egy nagy-britanniai börtönbe szállítsák át, és ott töltse le büntetését.

A brit külügyminiszter nem tért ki arra, hogy a boszniai szerb államalakulat volt elnökét hollandiai börtönéből melyik brit büntetésvégrehajtási intézménybe szállítják. De úgy vélte, ennyivel hazájának hozzá kell járulnia a Karadzic által elkövetett bűnökért, hiszen nem véletlen, hogy a volt elnököt népirtás vádjában mondtak ki bűnösnek.

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek