Mai névnap:

Bojkottálják az amerikaiak a pekingi téli olimpiát?

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: CNBC

Joe Biden elnök november végén jelentheti be, hogy jóváhagyja az Egyesült Államok távolmaradásáról szóló indítványt.

Ha mindaz bekövetkezik, amiről a The Washington Post írt, akkor egy újabb csonka olimpiát rendezhetnek rövidesen február 4. és 20. között. A lap szerint ugyanis az Egyesült Államok diplomáciai bojkottot tervez, és sportolói sem indulnak Pekingben, a februári téli ötkarikás játékon. Érdekes, hogy Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök keddi online megbeszélésén az olimpia szóba sem került.

A végső döntés még nem született meg, de Joe Biden elnök november végén azt fogja bejelenteni, hogy jóváhagyja az Egyesült Államok távolmaradásáról szóló indítványt. Az a lépés amerikai részről válasz lesz azokra a jogsértésekre, amelyeket az Egyesült Államok Kínának tulajdonít, az ujgur kisebbség erőszakos elnyomását róva fel Pekingnek. Kína kategorikusan visszautasítja a vádakat.


Májusban még sokan ellenezték Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház elnökének bojkottra való felhívását     Fotó: CNBC


Amint arról a 10perc.hu korábban beszámolt, idén májusban Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a pekingi olimpia diplomáciai bojkottjára szólította fel a nemzetközi közösséget, az Egyesült Államok Nemzeti Olimpiai Bizottsága ugyanakkor azt közölte: ellenez egy ilyen lépést, s a világ legfejlettebb országait tömörítő G20-csoport vezetői is kiálltak a kínai olimpia mellett október végi római csúcstalálkozójukon.
Hirdetés
Hirdetés