393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

BL: a Barcelona mélyponton, huszonegy év után estek ki a katalánok a csoportkört követően

10perc.hu
2021. 12. 09.
BL: a Barcelona mélyponton, huszonegy év után estek ki a katalánok a csoportkört követően

A katalánok vesszőfutása mellett a jelenlegi Bajnokok Ligája szezon csoportkörének nagy durranása, hogy három csapat – Bayern München, Liverpool és az Ajax – teljesítette pontvesztés nélkül az eddigi hat mérkőzését.

Amikor kiderült a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájának 5. csoportmeccsét követően, hogy az elmúlt két évtized egyik legsikeresebb klubjának, a Barcelonának csak akkor biztos a továbbjutása, ha győzni tud Münchenben a Bayern ellen, a reálisan gondolkodók pontosan tudták, a katalánok 21 év után kiesnek a csoportküzdelmeket követően.

Noha az új Messiásként várt vezetőedző, Xavi, valamint a csapat középcsatára győzelmet vizionált a sorsdöntő összecsapás előtt, a valóság kegyetlen tükröt tett a Barcelona és a szurkolói elé. A Bayern egészen simán, 3-0-ra átgázolt a katalánokon – csak ha Sané berúgja a helyzeteit, ez minimum ötgólos különbség lett volna – ráadásul úgy, hogy az elmúlt két esztendő legjobb játékosa, Robert Lewandowski az idei szezonban először „csak” gólpaszt adott.

A müncheniek számára talán a legkívánatosabb ellenfelévé vált a Barca, hiszen az utóbbi négy BL-meccsükön 17 gólt lőttek a katalánok hálójába, míg összesen kettőt (!) kaptak. Holott a Barcelona 29-szer szerepelt BL-csoportkörben, a mostani mindössze a negyedik alkalom, hogy nem jutott tovább. Legutóbb a 2000–2001-es idényben fordult vele elő.



Hogy nagyjából képbe helyezzük kedves olvasóinkat, hogy milyen régen volt mindez, legyen elég, hogy az utolsó BL-csoportkörből való kiesés időpontjában egy bizonyos Cristiano Ronaldo és Lionel Messi még nem lépett pályára a felnőttek között. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Barca írd és mondd, mindössze 2 (!) gólt tudott lőni a hat csoportmeccsen, mindkettőt egyenlő elosztásban a Dinamo Kijev ellen.

És ahelyett, hogy a csapattagok legalább most önvizsgálatot tartanának, arról nyilatkozgattak a találkozót követően – lásd például a védő Ronald Araújót vagy éppen az edző Xavit –, hogy megnyerik az Európa-ligát, mert ők a Barcelona. Holott ennél a csapatnál nem kevés gárda minimum egyenértékű, de a legtöbb jelenleg erősebb az El egyenes kieséses szakaszába jutott alakulatok közül.



A spanyol sajtó sem kíméli a katalánokat. Az AS madridi lap egyenesen történelmi katasztrófának nevezi a Barca kiesését a Bajnokok Ligájából. A Marca szerint a Barcelona a legmélyebb szintre süllyedt, míg a Mundo Deportivo úgy véli, a futball és erőforrások nélkül a gránátvörös-kékek ízelítőt kaptak a valóságból egy sokkal jobb riválistól. A tőrt a L’Esportiu is beledöfte a klub szívébe, amikor leírta, a napnál is világosabb, mekkora a különbség közte és Európa élcsapatai között.

Persze ne legyünk igazságtalanok, hogy kizárólag a Barcelona bukásával foglalkozunk. Egy kivétellel megvan a BL nyolcaddöntős mezőnye – az Atalanta-Villarreal találkozót elhalasztották a hatlmas hóesés miatt –, ahova történelmet írva most először jutott be három csapat pontveszteség nélkül.

A Bayern Münchennek ez már másodszor sikerült, és amikor a 2019–2020-s szezonban ez sikerült a bajoroknak, meg sem álltak a BL-trófeáig. A németeken kívül a 2019-es győztes Liverpool, valamint a két évvel ezelőtt az elődöntőig menetelő Ajax nyerte meg mind a hat találkozóját a csoportban. Ráadásul a góllövők listáját is olyan csatárok vezetik, akik e három klubban játszanak: Sébastien Haller (Ajax) tíz, Lewandowski (Bayern München) 9, míg Mohamed Szalah (Liverpool) hét gólt lőtt a csoportmeccseken.



A Bajnokok Ligájában a következő csapatok jutottak az egyenes kieséses szakaszba, ahol a csoportelsők hazai pályán játszhatják le a nyolcaddöntők visszavágóját.

Csoportgyőztesek: Ajax, Bayern München, Juventus, Liverpool, LOSC Lille, Manchester City, Manchester United
Csoportmásodikok: Atlético Madrid, Benfica, Chelsea, Internazionale, Paris Saint-Germain, Red Bull Salzburg, Sporting CP, valamint az Atalanta-Villarreal találkozó győztese.

Főkép forrása:
fcbarcelona.com

További cikkek