EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Banksy-graffiti a readingi fegyház falán?

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: getreading.co.uk

A börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló falfestmény jelent meg mára virradóra a híres readingi fegyház téglafalán.

Egy igazi remekművet alkottak ma reggelre a híres, és 2013 óta nem működő readingi fegyház oldalára. A graffitin a menekülő férfi Oscar Wilde íróra emlékeztet, aki egykor az angliai börtönben raboskodott. A lepedőkből összecsomózott kötél végén egy írógép lóg. Minden jel arra utal, hogy a falfestményt a világhírű Bansky készítette, ám a getreading.co.uk kérdésére a graffitiművész egyelőre nem erősítette meg, hogy ő készítette az alkotást.


A graffitin a menekülő férfi Oscar Wilde íróra emlékeztet, aki egykor az angliai börtönben raboskodott   Fotó: wikipedia


Oscar Wilde 1895 és 1897 között volt a börtönben, amelynek brutális bánásmódját A Readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg. Az írót a Lord Alfred Douglashoz fűződő viszonyának napvilágra kerülése után homoszexualitása miatt ítélték börtönbüntetésre, mivel az akkor bűncselekménynek számított.

Paul Gough professzor, Baksy-szakértő szerint a fegyház falán megjelent kép "nagyon meggyőző", a festmény színvonala arra utal, hogy hozzáértő alkotása, aki gyakorlott a falfestmények terén, és képes arra, hogy egy éjszaka alatt elkészítsen egy ilyen művet. A professzor elmondta, hogy a kép feltehetően a fegyház művészeti központtá történő átalakítására reflektál.