393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

B-kategóriás a jogsid? Csak személyautót vezethetsz rövidesen…

10perc.hu
2022. 05. 11.
B-kategóriás a jogsid? Csak személyautót vezethetsz rövidesen…

Május 21-étől már nem lesz elég a 3,5 tonna alatti árufuvarozásra használt kisteherautókhoz a sima jogosítvány.

Nem jó hírt közölt az utdij.hu portál azokkal, akik eddig B-kategóriás jogosítvánnyal vezettek áruszállításra alkalmas, maximum 3,5 tonnás kisteherautót. Ugyanis az uniós irányelvek, jogszabályok rendelkezéseivel összhangban 2022. május 21-től hazánkban is szakhatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves árufuvarozást. Mindez a 2,5 tonna összetömeget meghaladó kisteherautósokra fog vonatkozni.

A kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen. Az engedélyt csak olyanok válthatják ki, akinek nem volt korábban tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete.

A jogszabály biztos anyagi hátteret követel meg. A vagyoni biztosíték lehet meghatározott összegű – pénzügyi intézménynél lekötött és elkülönített – pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóintézettel kötött felelősségbiztosítás. A vagyoni biztosítékra vonatkozó szerződést minimum egy évi időtartamra kell megkötni.



Május 21-től a 2,5 t össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak is foglalkoztatniuk kell szakmai irányítót. A jármű jobb első ajtaján, kívül – teherautónál az oldalfalon – jól látható méretben fel kell tüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

A tevékenységi engedély nélkül díj ellenében fuvarfeladatot végző vállalkozások magas, mintegy 800.000 forintos bírságra számíthatnak.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek