EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Az otthoni duguláselhárítás nem lehetetlen (x)

10perc.hu
5 napja
Szponzorált tartalom
Kiemelt kép: Illusztráció (Pixabay)

A konyhákban és a fürdőszobákban keletkező dugulások képesek megkeseríteni a napunkat, hiszen használhatatlanná teszik az egyes szanitereket. Szerencsére van megoldás az ilyen problémákra, nem kell azonban gyorssegélyért telefonálnunk. Az alábbiakban összegyűjtjük azokat a házi praktikákat, amelyek hatékonyak lehetnek a duguláselhárításban.

Mindenekelőtt azt érdemes elmondani, hogy a dugulásokat könnyebb megelőzni, mint megszüntetni. A megkérdezett szakember elmondása szerint létezik egy tévhit a lakosság körében, miszerint a dugulásokért kifejezetten a zsíros szennyeződések felelősek. Ez nem így van, hiszen ez esetben a mosogatószerek zsíroldó hatása megoldaná a problémát.

A valóságban viszont épp a habzószerek maradványai hoznak létre lerakódásokat, amelyeken hatékonyan tapadnak meg a kisebb ételdarabok, fürdőszobai lefolyók esetében a hajszálak. Rossz hír tehát, hogy közönséges zsíroldó szerekkel nem tudjuk megszüntetni a problémát, jó hír viszont, hogy a forró víz ezeket a lerakódásokat is oldja; legalábbis bizonyos mértékben. Persze a vastag lerakódásokat egy-két liter forró víz nem képes megszüntetni.

A rendszeresség azonban most is segítségünkre lesz. Végezzünk forróvizes öblítést havi rendszerességgel! Nincs más teendőnk, mint elővenni egy vízforralót, felmelegíteni másfél-két liter vizet, majd a lefolyóba zúdítani. A forró víz képes relatív tisztán tartani a lefolyó felső szakaszának falát, legalábbis abban az esetben, ha rendszeresen végezzük az öblítést.

Kissé nehezebb dolgunk van, ha már megtörtént a baj és dugulás alakult ki. Pánikra ez esetben sincs ok, hiszen az esetek túlnyomó többségében relatív egyszerűen megoldhatjuk a problémát. A gumipumpa egyszerű és hatékony eszköz; ez esetben gondoskodjunk a vészlefolyó lezárásáról. A megrekedt víztömeg mozgatása képes lehet eltávolítani a dugulást.

Ha nem járunk sikerrel, a szifon szétszerelése lehet a következő lépés. Ha a dugulás ezen a szakaszon keletkezett, a leszerelést követő tisztítás teljes bizonyossággal megoldja a problémát. Összeszerelésnél ne feledkezzünk meg a tömítésekről, amelyek hiányában szivárgás léphet fel.

Bizonyos esetekben más megoldásokra van szükség. Ha nem érjük el a dugulás helyét, kémiai megoldást kell alkalmazni. Szerencsére a lefolyótisztítóknál kíméletesebb szerek is elérhetők. Ki ne ismerné az ecet és a szódabikarbóna kombinációját? Nincs más teendőnk, mint 3-4 evőkanál szódabikarbónát szórni a lefolyóba, majd nyakon önteni 2-3 deciliter forró ecettel. Az ecet sajnos szúrós szagú szer, de teljesen veszélytelen, csupán a közvetlen belégzésétől óvakodjunk. Az így készített elegyet hagyjuk mintegy 20-25 percig hatni, majd végezzünk forróvizes öblítést. Ha szerencsénk van, a dugulás megszűnt és nincs további teendőnk.

Amennyiben ezek a praktikák nem váltak be, érdemes bóraxot alkalmazni. Ezt a szert sokaknak nem kell bemutatni. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A bórax biztonságosan használható szer, de ez esetben sem feledkezzünk meg az utólagos forróvizes öblítésről.

Ha még mindig nem értünk célt, jöhet a végső megoldás a házi praktikák sorában: a lefolyótisztító. Ezeket mindig körültekintéssel – védőkesztyű és szemüveg használata erősen ajánlott – és soha ne elegyítsük őket egymással és más szerekkel!
Hirdetés
Hirdetés