393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Az otthoni duguláselhárítás nem lehetetlen (x)

10perc.hu
2022. 09. 16.
Szponzorált tartalom
Az otthoni duguláselhárítás nem lehetetlen (x)

A konyhákban és a fürdőszobákban keletkező dugulások képesek megkeseríteni a napunkat, hiszen használhatatlanná teszik az egyes szanitereket. Szerencsére van megoldás az ilyen problémákra, nem kell azonban gyorssegélyért telefonálnunk. Az alábbiakban összegyűjtjük azokat a házi praktikákat, amelyek hatékonyak lehetnek a duguláselhárításban.

Mindenekelőtt azt érdemes elmondani, hogy a dugulásokat könnyebb megelőzni, mint megszüntetni. A megkérdezett szakember elmondása szerint létezik egy tévhit a lakosság körében, miszerint a dugulásokért kifejezetten a zsíros szennyeződések felelősek. Ez nem így van, hiszen ez esetben a mosogatószerek zsíroldó hatása megoldaná a problémát.

A valóságban viszont épp a habzószerek maradványai hoznak létre lerakódásokat, amelyeken hatékonyan tapadnak meg a kisebb ételdarabok, fürdőszobai lefolyók esetében a hajszálak. Rossz hír tehát, hogy közönséges zsíroldó szerekkel nem tudjuk megszüntetni a problémát, jó hír viszont, hogy a forró víz ezeket a lerakódásokat is oldja; legalábbis bizonyos mértékben. Persze a vastag lerakódásokat egy-két liter forró víz nem képes megszüntetni.

A rendszeresség azonban most is segítségünkre lesz. Végezzünk forróvizes öblítést havi rendszerességgel! Nincs más teendőnk, mint elővenni egy vízforralót, felmelegíteni másfél-két liter vizet, majd a lefolyóba zúdítani. A forró víz képes relatív tisztán tartani a lefolyó felső szakaszának falát, legalábbis abban az esetben, ha rendszeresen végezzük az öblítést.

Kissé nehezebb dolgunk van, ha már megtörtént a baj és dugulás alakult ki. Pánikra ez esetben sincs ok, hiszen az esetek túlnyomó többségében relatív egyszerűen megoldhatjuk a problémát. A gumipumpa egyszerű és hatékony eszköz; ez esetben gondoskodjunk a vészlefolyó lezárásáról. A megrekedt víztömeg mozgatása képes lehet eltávolítani a dugulást.

Ha nem járunk sikerrel, a szifon szétszerelése lehet a következő lépés. Ha a dugulás ezen a szakaszon keletkezett, a leszerelést követő tisztítás teljes bizonyossággal megoldja a problémát. Összeszerelésnél ne feledkezzünk meg a tömítésekről, amelyek hiányában szivárgás léphet fel.

Bizonyos esetekben más megoldásokra van szükség. Ha nem érjük el a dugulás helyét, kémiai megoldást kell alkalmazni. Szerencsére a lefolyótisztítóknál kíméletesebb szerek is elérhetők. Ki ne ismerné az ecet és a szódabikarbóna kombinációját? Nincs más teendőnk, mint 3-4 evőkanál szódabikarbónát szórni a lefolyóba, majd nyakon önteni 2-3 deciliter forró ecettel. Az ecet sajnos szúrós szagú szer, de teljesen veszélytelen, csupán a közvetlen belégzésétől óvakodjunk. Az így készített elegyet hagyjuk mintegy 20-25 percig hatni, majd végezzünk forróvizes öblítést. Ha szerencsénk van, a dugulás megszűnt és nincs további teendőnk.

Amennyiben ezek a praktikák nem váltak be, érdemes bóraxot alkalmazni. Ezt a szert sokaknak nem kell bemutatni. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A bórax biztonságosan használható szer, de ez esetben sem feledkezzünk meg az utólagos forróvizes öblítésről.

Ha még mindig nem értünk célt, jöhet a végső megoldás a házi praktikák sorában: a lefolyótisztító. Ezeket mindig körültekintéssel – védőkesztyű és szemüveg használata erősen ajánlott – és soha ne elegyítsük őket egymással és más szerekkel!

Főkép forrása:
Illusztráció (Pixabay)

További cikkek