Mai névnap:

Az elszabadult árak miatt félkészen maradhatnak házak Magyarországon

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Piaci szereplők szerint a faáruk és származékaik, köztük az OSB lapok több mint 60 százalékkal drágultak tavaly október óta, hasonló mértékben emelkedett a vasanyagok ára és a műanyag-alapanyagokért is sokkal többet kell fizetni.

Drasztikus emelkedés volt tapasztalható az építőanyagok árában az elmúlt egy évben, de a jelenség sokkal inkább érinti a lakásfelújítókat, saját házat építőket, mint a nagyberuházókat. Ám míg a nagyvállalatok képesek átütemezni a megrendeléseiket, azok a magánszemélyek, akik maguknak építenek ingatlant, nem mindig tudnak új forrásokat szerezni, így drágul az egész projekt.

Piaci szereplők szerint a faáruk és származékaik, köztük az OSB lapok több mint 60 százalékkal drágultak tavaly október óta, hasonló mértékben emelkedett a vasanyagok ára és a műanyag-alapanyagokért is sokkal többet kell fizetni. Hasonlóra emberemlékezet óta nem volt példa Magyarországon.

A 10perc.hu kérdésére Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, lesznek, akik emiatt félbehagyják az építkezést vagy pénzügyi okokból az eredeti tervekhez képest csak jóval később tudják befejezni azt. Ugyanakkor az építőanyagárak emelkedése a beruházókat kevésbé viseli meg.


Sokakkal előfordulhat emiatt, hogy inkább laknak még a kisebb lakásukban egy évig, a kocsi beállót, a kerítést pedig ebben az időintervallumban apránként fejezik be      Fotó: freepik.com


„A projektgazdák előre készülnek, csupán annyi történik, hogy például a nyílászárókra a korábbi három helyett már hét helyről kérnek be ajánlatot és ha kell, akár külföldi forrást, gyárakat is megnéznek annak érdekében, hogy minél olcsóbban tudják beszerezni a szükséges darabszámot. A beruházók tudnak várni egy-egy hónapot is a megrendelésekre, ehhez csak át kell ütemezni az építkezést” – magyarázta a szakértő.

Hozzátette, ha valaki 60 millió forintból szeretett volna építeni egy évvel ezelőtt egy házat, az most alaphangon 70-80 millió forintra fog kijönni. Sokakkal előfordulhat emiatt, hogy inkább laknak még a kisebb lakásukban egy évig, a kocsi beállót, a kerítést pedig ebben az időintervallumban apránként fejezik be. De az sem kizárt, hogy a megnövekedett és nem tervezett költségek miatt Horvátországhoz hasonlóan itthon is nő majd a félkész házak aránya a következő időszakban.
Hirdetés
Hirdetés