EUR: 389,48 Ft
USD: 361,73 Ft
CHF: 391,65 Ft
GBP: 435,38 Ft
RON: 79,43 Ft
RSD: 3,32 Ft

Mai névnap:

Az Egyesült Államok figyelmezteti Pekinget, hogy nyugati vakcinák nélkül nem tudja megfékezni a koronavírust

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Illusztráció

Peking képtelen lesz megfékezni a Covid-19 terjedését, hacsak nem importál olyan külföldi vakcinákat, amelyek hatékonyabbak, mint a kínai gyártmányú oltások – írja a Big Indy News, Financial Times-ra hivatkozva.

Ashish Jha, aki az Egyesült Államok illetékes koronavírus koordinátora, a Financial Timesnak elmondta, hogy minden empirikus bizonyíték arra utal, hogy a Kínában gyártott koronavírus oltások „nem olyan jók”, mint a Moderna, a BioNTech és a Pfizer által készített mRNS-vakcinák.

Az Egyesült Királyságban és más országokban kifejlesztett, különböző technológiákon alapuló Covid-oltások - mint például az AstraZeneca - szintén jobbak a Kínában gyártott vakcináknál – tette hozzá.

„Nagyon aggódom amiatt, hogy a kínaiak képesek lesznek-e kezelni a vírust és megőrizni a lakosság immunitását az általuk beszerzett vakcinákkal. Azt hiszem, valóban szükségük van jobb minőségű vakcinákra” – mondta Jha egy interjúban.

„Nagyon világosan elmondtuk, hogy fontosnak tartjuk a jó minőségű oltóanyagok használatát, és hogy számos mechanizmus létezik az országok számára, amelyek kifejleszthetik és beszerezhetik ezeket a vakcinákat, ha nem rendelkeznek velük.” - egészítette ki nyilatkozatát.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a kínai kommunista kormányra a „zéró Covid” politikája miatt, amely tömeges karanténra, tesztelésre és lezárásokra támaszkodott a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Az elmúlt héten országszerte tiltakozások törtek ki a több városban bevezetett korlátozásokra és lezárásokra válaszul.


Peking mindeddig elutasította a nyugati Covid-oltások jóváhagyását, ehelyett főként a Sinovac és a Sinopharm által gyártott, az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott hazai oltásokra hagyatkozott.

A szakértők úgy vélik, hogy a kínai gyártmányú vakcinák három adaggal magas szintű védelmet nyújtanak a súlyos betegségek és a halálozással szemben. Viszont kevésbé hatékonyak, hatásuk pedig gyorsabban elhalványul, mint a BioNTech/Pfizer és a Moderna által kifejlesztett mRNS technológia, amelyet a nyugati országokban használnak.

A múlt hónapban Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy megállapodást kötött Pekinggel, amely lehetővé teszi a Kínában élő külföldieknek a BioNTech/Pfizer vakcina használatát, és sürgette a kormányt, hogy tegye elérhetővé az oltást a kínai állampolgárok számára is.

A hét elején Németország azt javasolta Kínának, hogy alkalmazzanak nyugati vakcinákat a járvány kezelése érdekében.