393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az Azovsztal védői leteszik a fegyvert Mariupolban

10perc.hu/FG
2022. 05. 17.
Az Azovsztal védői leteszik a fegyvert Mariupolban

Jelentős orosz sikerként könyvelhető el az a fejlemény is, mely szerint orosz ellenőrzés alatt álló területre kerülnek az ellenállók, ami kapitulációt jelent.

A mariupoli acélüzemet hosszú heteken át hősiesen védő ukrán harcosok befejezték küldetésüket, jelentették ki ukrán tisztviselők. Az utolsó, még az üzem területén tartózkodó fegyveresek kimenekítése folyamatban van.

Az ukrán honvédelmi miniszterhelyettes szerint több mint 260 katonát, köztük súlyos sebesülteket evakuáltak a tegnapi nap folyamán orosz ellenőrzés alatt álló területekre az üzemkomplexumból.

Ötevnhárom súlyos sebesültet egy Novoazovszk közeli egyészségügyi intézményben látnak el Ganna Maljar, a kijevi honvédelmi tárca helyettes vezetője tájékoztatása szerint. További 211 katona humanitárius korridoron keresztül távozott az Azovsztal területéről – tette hozzá.



Az Azovsztal az ukrán ellenállás szimbólumává vált, melynek védői a város eleste után még heteken át kitartottak az óriási túlerőben lévő inváziós erőkkel szemben, jelentős orosz katonai kontingenseket lekötve.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hősöknek nevezte az evakuált katonákat. Ezért egyeztek végül bele abba, hogy orosz ellenőrzés alatt álló területre szállítsák a sebesülteket, illetve a fegyvert letevőket. Az Azovsztal földalatti bunkereiben még ismeretlen számú fegyveres tartózkodik, akik szintén arra várakoznak, hogy kimenekítsék őket reménytelen helyzetükből.



Az azovsztali dráma tehát a végéhez közeledik, méghozzá úgy, hogy végül mindkét fél győztesnek vallhatja majd magát. Az ukránok azért, mert emberfeletti ellenállást tanúsítva, mintegy két hónapon át védték a várost, illetve később az üzemet a hatalmas túlerőben lévő ellenséggel szemben, hősiességükkel, önfeláldozásukkal példát mutatva az egész ukrán nemzetnek.

Az oroszok pedig azért, mert végül megadásra, fegyverletételre tudták kényszeríteni az erről hónapokon át hallani sem akaró védőket, köztük a rettegett, s egyben gyűlölt Azov-hadosztály fegyvereseit. Jelentős orosz sikerként könyvelhető el az a fejlemény is, mely szerint orosz ellenőrzés alatt álló területre kerülnek az ellenállók, ami kapitulációt jelent.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek