393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az áremelkedések ellenére Görögország a legnépszerűbb célpont, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

10perc.hu
2022. 06. 15.
Az áremelkedések ellenére Görögország a legnépszerűbb célpont, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.

A szolgáltatók télen, jóval az árrobbanást előidéző háború előtt képezték áraikat, kénytelenek emelni a díjaikon, másként magukat és ezzel az utasaikat is bajba sodorhatják. Holott az emberek kiéheztek a külföldi nyaralásokra: a favorit idén Görögország, Bulgária iránt viszont bezuhant a kereslet a szomszédban zajló fegyveres konfliktus miatt.

Aki Olaszországot szereti, az esetlegesen magasabb árak ellenére is oda utazik, a repülős lehetőségek tekintve pedig Törökország a csúcs, azt a szolgáltatási színvonalat ugyanis sehol máshol nem tudják olyan értéken biztosítani, mint ott. Horvátországtól a tapasztalt drágulások miatt sokan elfordultak, de a megközelíthetőség miatt még így is igencsak népszerű az Adria.



Mint minden más szolgáltatást és terméket, úgy az utazási szektort is elérte a drágulás, amit ebben a szegmensben több tényező fűt egyszerre: az immár 10 százalék feletti infláció, az elmúlt pár hónapban 10 százalékot gyengülő forint és ehhez kapcsolódóan devizák keresztárfolyamai, valamint a buszos túrák esetében az üzemanyagárak 60-70 százalékos emelkedése.

Mivel az utazási szektor meglehetősen összetett, a drágulás mértékét is nehéz egzaktan meghatározni, de megközelítőleg 5-15 százalékos áremelésről beszélhetünk a nyaralások esetében. Ugyanakkor a Balaton az új külföld szlogen 2022 nyarán már nem állja meg a helyét. Az utasok visszajelzéséből az olvasható ki, hogy inkább tengerpartra, hegyekbe mennek pihenni, hiszen sok esetben olcsóbban megússzák, mintha itthon foglalnának helyet maguknak.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek