Mai névnap:

Automatikusan visszautalják a 2021-es adót a szülők többségének

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege, de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje.

Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adóvisszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul, és nem töltötte be a 20. életévét. Ha a gyerek sajátos nevelési igényű, akkor a korhatár még magasabb, 23 év. Az érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapják a nekik járó összeget.

A Magyar Államkincstár adatai szerint augusztusban több mint egymillióan kaptak családi pótlékot. 2021-ben szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is. Ugyanakkor az elvált szülők közül annak jár a családi adóvisszatérítés, aki a családi pótlékra jogosult, de azoknak az elvált szülőknek is jár a visszatérítés, akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket.
Hirdetés
Hirdetés