393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Árzuhanásra készülhetnek a régi bérlakások és a panelek tulajdonosai az új rezsiszabályok miatt

10perc.hu
2022. 07. 28.
Árzuhanásra készülhetnek a régi bérlakások és a panelek tulajdonosai az új rezsiszabályok miatt

Az új törvény miatt ugyanakkor jelentős árcsökkenésre kell azon lakástulajdonosoknak felkészülni, ahol az ingatlan szigeteletlen, vizes és gyenge fűtéssel rendelkeznek.

Ahogy közeledik augusztus 1., úgy kezd mindenki az új rezsiszabályok miatt egyre nagyobb pánikba kerülni. Igaz ez fokozottan az ingatlanpiac résztvevőire, hiszen immár az adott lakások vagy házak árán jelentős változásokat tud hozni az adott ingatlan energiarendszere és annak állapota. Utóbbi egészen az új törvény megjelenéséig nem volt fontos szempont az adásvételek szempontjából.

A jelenlegi időszakban viszont ez lett az elsőszámú szempont, így a régi, belvárosi bérházak lakástulajdonosai most az eredeti árhoz képest olcsóbban tudják majd értékesíteni az ingatlanjaikat. Ráadásul a panellakások tulajdonosai sem járnak túl jól, ugyanis a panellakások nem tartoznak a leginkább energiahatékony ingatlanok közé.

A napi.hu cikke alapján nem is várható ezen a piacon áremelkedés, sőt, az árak szinten tartása sem. Arról pedig ne is álmodjunk, hogy az ingatlanpiac jelenlegi állapota lehetővé tesz újabb ugrást, hiszen nem arról van szó, hogy kevesebb lenne a rezsiköltség a panellakásokban, mindössze változatlan marad.



A belvárosi lakások árát az Airbnb repítette az egekbe, mert a vásárlók hirtelen egy lakáshotelként működő ingatlant is kaptak. Annak fényében, hogy mekkora jövedelmet tud teremteni az ingatlan, még az egymillió forintos négyzetméterár sem tűnt drágának. Újabban viszont jelentős különbségek lehetnek az ingatlanok fenntartási költségeiben, a megugró rezsiköltséggel rendelkező ingatlanok értéke pedig kevesebb lesz.

A szigeteletlen, vizes belvárosi lakások lesznek a rezsinövekedés igazi vesztesei. Ezeket a lakásokat egyre nehezebb lesz eladni, itt biztos az árcsökkenés. Ugyanis sok olyan nagy alapterületű, rossz állapotú, nagy energiaigényű, szigeteletlen ingatlan van, aminek a rezsiszámlája több százezer forintra fog rúgni augusztus 1-je után.

A piacon maradt vevők is inkább a távfűtéses lakások irányába fordulnak, és a piaci előrejelzések szerint ezek a lakások nagyobb eséllyel tartják meg az árukat, mert ezekre lesz kereslet. De a végső szót majd az mondja ki, amikor az első számlák megérkeznek, és ez elindíthat egy dominóhatást. A szakemberek a tél végére, január-február végére teszik ennek a hullámnak a csúcspontját.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek