393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ársapkát kapott az orosz olaj, a döntést Magyarország is megszavazta

10perc.hu
2022. 12. 03.
Ársapkát kapott az orosz olaj, a döntést Magyarország is megszavazta

Az EU és a G7 országok megállapodtak abban, hogy az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozzák meg, és az árplafon a kőolaj esetében december 5-én, a finomított kőolajtermékek esetében pedig 2023. február 5. után lép hatályba.

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport tagjai és az összes EU-tagállam olyan döntést hozott, amely még inkább érinteni fogja Oroszország bevételeit, és csökkenteni ukrajnai hadviselése képességét.


Az ársapka az orosz tengeri kőolaj és kőolajtermékek importjára vonatkozik    Fotó: Freepik



Amíg az orosz tengeri kőolaj és kőolajtermékek importjára vonatkozó uniós tilalom továbbra is teljes mértékben érvényben marad, az árplafon lehetővé teszi az európai szolgáltatók számára, hogy orosz olajat szállítsanak unión kívüli országokba, feltéve, hogy annak ára szigorúan a felső határ alatt marad.

Az árplafon a kőolaj esetében hétfőn, december 5-én, a finomított kőolajtermékek esetében pedig 2023. február 5. után lép hatályba. A finomított kőolajtermékek árát a határidő előtt véglegesítik - jegyezték meg. Az árplafon nem vonatkozik a már megvásárolt olajra, amelyet december 5. előtt raknak a hajókra, és amelyet 2023. január 19. előtt kirakodnak.
Moszkva elutasította az árplafont.

"Nem fogadjuk el ezt a árplafont"- jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, miközben Moszkva előzőleg figyelmeztetett, hogy nem fog kőolajat szállítani azoknak az országoknak, amelyek elfogadják ezt az intézkedést.

A döntést Magyarország is megszavazta, ugyanakkor mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be saját közösségi oldalán.


Főkép forrása:
Freepik

További cikkek