393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Amivel még Putyin sem számolt! Izrael megszüntetheti Európa orosz energiafüggőségét!

10perc.hu/FG
2022. 06. 15.
Amivel még Putyin sem számolt! Izrael megszüntetheti Európa orosz energiafüggőségét!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Jeruzsálemben tárgyalt az izraeli kormány illetékeseivel.

„A Kreml arra használta függőségünket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, hogy megzsaroljon minket" - állította von der Leyen, miután átvette a Ben-Gurion Egyetem díszdoktori címét Beer Shevában.

„Oroszország a háború kezdete óta leállította gázszállításait Lengyelországnak, Bulgáriának és Finnországnak, továbbá a holland és dán vállalatoknak megtorlásul Ukrajnának nyújtott támogatásunkért" - jelentette ki.

Az uniós vezető elmondta, izraeli látogatásán azt vizsgálja, miként lehetne fokozni az Izraellel folytatott energiaügyi együttműködést az Oroszországtól való függés csökkentése érdekében.

Kifejtette, kétféleképpen lehetséges a kooperációt Izraellel. Egyrészt az EuroAsia Interconnector, a világ leghosszabb és legmélyebb víz alatti elektromos tápkábelének lefektetésével, amely Cipruson és Görögországon keresztül köti majd össze Izraelt az EU elektromos hálózatával.



Másrészt az EastMed gázvezetékkel, a világ leghosszabb, szintén Izraeltől Ciprusig és Görögországig tartó gázvezetékével. Mostanáig egyik vezeték építése sem kezdődött meg, noha az EuroAsia Interconnector már rendelkezik uniós támogatással.

Az izraeli földgáz Európába szállítása azonban számos kihívást rejt magában, hosszú távú infrastrukturális beruházásokra lenne szükség hozzá. Mivel nincs csővezeték, amely összekötné a tengeri gázmezőket Európával, az egyik lehetőség egyelőre az lenne, hogy a földgázt Egyiptomba szállítsák, ahol cseppfolyósítanák, hogy hajóval szállíthassák Európába.

Másik lehetséges forgatókönyv a Törökországba tartó vezeték megépítése, a harmadik opció az EastMed-projekt. A szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki utóbbi magas költségei és életképességének kérdőjelei miatt.



„Európának sürgősen szüksége van energiára, Izrael pedig jelentős földgáz-tartalékokkal rendelkezik a tengeri földgáz-lelőhelyein" – jelentette ki Naftali Bennett izraeli miniszterelnök. „Ez jó hír Izrael és Európa számára egyaránt" - tette hozzá.

A zsidó állam idén növelte gázkitermelését, így segíthet kielégíteni az uniós keresletet, amennyiben képes lesz gázt szállítani tenger alatti földgázmezőiről. Mintegy 1000 milliárd köbméteres földgázkészlet található az izraeli partok közelében a tenger mélyén.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek