Mai névnap:

Aki bukja a kamattámogatást, annak igencsak drága lesz a Babaváró

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Ha nem teljesülnek az eredetileg ingyenes kölcsön feltételei, akkor a hitel kamatának nagysága novembertől rekord magasságba, egészen 7,89 százalékra emelkedik.

Sokan nem is tudják, vagy legalábbis nem foglalkoznak azzal, hogy az eredetileg kamatmentes, szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli Babaváró hitelnek vannak bizony kamatai, amit addig, amíg a hitel feltételei teljesülnek, az emberek helyett az állam fizet.

Azonban a bankmonitor.hu szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy a maximális 10 millió forint összegű és legfeljebb 20 év futamidejű hitel kamatmentességét bárki elveszítheti, és onnantól kezdve ezt a kölcsön felvevőjének kell fizetnie.

Miután a Babaváró referenciamutatójának novemberi értéke 2,22% - az eddigi legmagasabb érték 2,10% volt még 2019 júliusában –, így a kölcsön kedvezményes kamata 4,89%, míg a kölcsön induló normál kamata 7,89% lesz a jövő hónaptól.


Normál kamattal kell fizetnünk a kölcsönt a továbbiakban akkor is, ha elválunk a futamidő alatt     Fotó: freepik.com


De nézzük meg, mely helyzetekben veszítheti el valaki a kamattámogatását, azaz fizetheti onnantól kezdve a hitel kamatait is.

  • Elveszítjük a kamatmentességet, amennyiben nem születne gyermekünk a futamidő első 5 évében. Ráadásul az addig kapott kamattámogatást is vissza kellene fizetnünk.
  • Normál kamattal kell fizetnünk a kölcsönt a továbbiakban akkor is, ha elválunk a futamidő alatt. (Ha a válásig nem született meg a kamatmentességet véglegessé tévő gyermekünk, akkor az addig kapott kamattámogatást is vissza kellene fizetnünk.)
  • Akkor is elveszítjük a kamatmentességet, ha külföldre költözünk. Sőt, ebben az esetben mindenképpen vissza kell fizetnünk az addig kapott kamattámogatást is az állam felé.
  • Természetesen akkor is elbukjuk a hitel ingyenességét, ha kiskorú gyermekünket nem mi neveljük a továbbiakban. Ekkor is vissza kell fizetnünk az addig kapott kamattámogatást.Hirdetés
Hirdetés