395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Adóvisszatérítés: 600 milliárdot utal vissza az állam

10perc.hu
2021. 10. 07.

A visszatérítésben gyakorlatilag minden szülő részesül, akinek kiskorú gyermeke van, sőt a kismamáknak és a házastársuknak is jár a kedvezmény.

Mintegy 600 milliárd forint adó-visszatérítés kapnak a szülők, a gyermekes katás vállalkozóknak, az ekhósoknak, az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is jár az adó-visszatérítés, a visszautalás mintegy 1,9 millió magánszemélyt érinthet – olvasható a Figyelőben. Ugyanakkor nem jár visszatérítés a külön adózó jövedelmek - például a lakás eladása, osztalék, tőzsdei nyereség - utáni adóból. 

Az érintett szülők többsége már 2022. február 15-ig hozzájuthat a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójához. A visszatérítésben gyakorlatileg minden szülő részesül, akinek kiskorú gyermeke van, sőt a kismamáknak és a házastársuknak is jár. A várandósság a fogantatás 91. napjától a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre is jogosulttá tesz.

Alapvetően azon gyermekek után kaphatják vissza az ez évi szja-t, akik tankötelesek, ami a 16. életév betöltéséig áll fenn. Ha a fiatal középiskolába jár, akkor ez az időszak számít. Ez esetben a felső életkori határ 20 év. Amelyik évben betölti a huszadik életévét a gyerek, annak a tanévnek a zárásáig, azaz május vagy június végéig jár a kedvezmény. Ha speciális nevelést igényel, akkor az életkor felső határa 23 év.

Azok, akik családi pótlékot kapnak, mentesülnek az adminisztrációtól, számukra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan kézbesíti az összeget jövő év február 15-ig. Ha a családi pótlék bankszámlára megy, annak a hivatal átutalja a visszajáró adót, akinek a postás viszi ki, a visszatérítést is készpénzben kapja.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek